Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret efter kritiken: ”Han har inte tjallat”

Norrmannen missade medalj på 1500 meter
Jakob Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen och Henrik Ingebrigtsen.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Kalle Berglund.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Kalle Berglund gjorde succé på VM – efter att ha använt samma träningsprogram som familjen Ingebrigtsen.

Pappa Gjert Ingebrigtsen är kritisk.

– Det är inte helt okej, han borde ha frågat om lov, säger han.

– Vad ska jag be om lov för?, svarar Kalle Berglund.

Kalle Berglund blev första svensk någonsin att gå till final på herrarnas 1 500 meter. Väl där tog han en niondeplats och satte ett nytt svenskt rekord (3:33.70).

Efteråt är han ändå inte helt nöjd.

– Jag kan inte vara missnöjd med det här, men jag hade hoppats kunna ha lite mer krafter och kunna få en bättre placering, säger Berglund.

23-åringen från Jämshög förklarar att det stora problemet var att kunna klara av tre tuffa lopp på fyra dagar.

– Jag har bara kört i princip ett år med riktig 1 500 meters-träning. Ett år med deras träning, säger Berglund och nickar mot Norges storstjärna Jakob Ingebrigtsen.

– Jag kommer bli starkare om jag får ett år till. Framför allt om jag får tre-fyra år till. Då kommer jag klara av det bättre att springa två lopp på tre dagar. Då kommer jag ha en bättre återhämtning och vara en starkare löpare, helt enkelt.

Kritiken från Ingebrigtsen

Kalle Berglund har alltså använt sig av samma träningsmetoder som gjort familjen Ingebrigtsen så framgångsrik. Bröderna Jakob, Filip och Henrik tillhör alla världseliten.

Berglund och hans tränare Janne Berglund menar att de varit i kontakt med den norske fysiologen Leif Inge Tjelta som har hjälpt dem med träningen. Framför allt handlar det om ”dubbeltröskel”, alltså att man kör två tröskelpass under en dag. Under ett tröskelpass gäller det att ligga så nära gränsen för mjölksyra som möjligt, utan att kliva över gränsen. Och för att hålla koll på mjöksyranivåerna mäter man dem med hjälp av ett stick i fingret.

Gjert Ingebrigtsen, som är pappa och tränare till bröderna, uppskattar dock inte att Kalle Berglund tagit efter deras träningsupplägg.

– Han har inte fått det av oss. De är nog inspirerade av en tredjepart, säger Gjert Ingebrigtsen och blir minst sagt förvånad när han får höra att de fått hjälp av Leif Inge Tjelta.

– Det är märkligt...

”Det är konfidentiellt”

Gjert Ingebrigtsen fortsätter:

– Det överraskar mig om de fått träningsprogrammet från Leif Inge Tjelta. Det som han får av oss är konfidentiellt och ska inte delas med någon.

Borde Kalle ha frågat er om lov?

– Definitivt. De kan inte kopiera någons upplägg så där, det är inte okej.

Jakob Ingebrigtsen, som blev fyra i loppet, verkar dock inte bry sig om ifall Kalle Berglund har tagit del av hans träningsprogram.

– Det där vet jag ingenting om. Upplägget funkar bra för mig i alla fall.

Filip Ingebrigtsen åkte ut i semifinalen på 1 500 meter. Henrik Ingebrigtsen ställde bara upp på 5 000 meter på VM i Doha.

Berglund: ”Vad ska jag be om lov för?”

Kalle Berglund skrattar när han får höra att Gert Ingebrigtsen tycker att han skulle bett om lov.

– Leif har inte tjallat. Det är ganska öppet hur de tränar, ska jag säga. Men det är inte kopierat heller. Jag vet inte hur de tränar på sommaren till exempel.

Gjert menar att du borde ha bett om lov?

– (Skratt)

Du håller inte med?

– Vad ska jag be om lov för? Nej...

Berglund tar svenskt rekord

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.