Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är hög tid att ta problemet på allvar"

Carolina Klüft jobbar sedan i höstas deltid på i kronprinsessparets stiftelse och deras initiativ Generation PEP.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Carolina Klüft poserar i Årstaviken i Stockholm.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Elitkarriären är över men motion är fortfarande en stor del i Klüfts liv.
Foto: Anna-Karin Nilsson

En pretto torrboll.

Det är så hon tror att hon uppfattas, Carolina Klüft.

Men det stoppar inte den före detta friidrottsstjärnans engagemang i samhällsfrågor.

– Det politiska läget i Sverige är hemskt ostabilt just nu, säger Klüft som i en stor intervju med SportExpressen också berättar om relationen till Prins Daniel, sin nya sport och hur hon rustar dottern för framtiden.

Vinden är förvisso kall men Årstaviken i Stockholm är dränkt av sol och motionsspåret är fyllt av folk som tar en morgonrunda.

Carolina Klüft, 34, njuter av åsynen under vår promenad.

För även om det mest är vuxna som är ute i spåret den här vardagsmorgonen så är just fysisk aktivitet Klüfts nya jobb.

Och situationen i Sverige är alarmerande enligt den före detta friidrottsstjärnan.

– Våra levnadsvanor riskerar bokstavligen att ta död på oss och det är hög tid att ta problemet på allvar, säger Klüft som sedan i höstas jobbar deltid i kronprinsessparets stiftelse och deras initiativ Generation PEP.

"Är inte så att min dotter inte har suttit framför en Ipad", säger Carolina Klüft.
Foto: Anna-Karin Nilsson

En organisation som jobbar med att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa, och dit Carolina Klüft värvades av kronprinsessparet.

– Jag blev väldigt glad när de hörde av sig, det här är en viktig fråga för mig. Att vi mår bra är grunden till allting, hälsan har vi med oss hela livet, säger Klüft som inte sticker under stolen med att hon tycker att det finns anledning att vara orolig.

– Vi vet att fyråringar i dag sitter still mer än halva sin vakna tid. Och det finns barn i förskoleåldern som inte ens klarar av att slå en kullerbytta. Så visst är läget dystert, säger Klüft som är medveten om att det är lätt att hamna i stillasittande situationer.

– Det är inte så att min dotter inte har suttit framför en Ipad. Men det gäller att bryta stillasittandet och hitta på något annat. Det handlar inte om att man ska drilla sina barn, däremot kanske man ska begränsa tiden framför skärmar till exempel. Och sänka trösklar för att göra fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor mer lättillgängligt för alla.

"Jag tycker fortfarande om att blåsa ur kroppen fullständigt."

Klüft: "Boxning är en ny sport för mig"

För egen del är Carolina Klüft säker på att hon får den motion hon behöver, även om elitkarriären är över för flera år sedan.

– Ja, verkligen. Ta bara alla promenader till och från bussen, vi har visserligen bil men jag använder i stort sett aldrig den. Jag gillar inte att köra bil, säger Klüft som tillsammans med maken Patrik Klüft och dottern Laleh, 2, bor i ett radhus i Haninge söder om Stockholm sedan en tid tillbaka.

Patrik och Carolina Klüft
Foto: Sven Lindwall

– Har man dessutom barn och hund blir det motion av bara farten, det kan jag intyga.

Men vardagsmotionen i all ära, Carolina Klüft medger att hon fortfarande älskar att "köra skiten ur sig".

Så sent som kvällen innan vi ses var den före detta friidrottsstjärnan uppe i ringen.

– Boxning är en helt ny sport för mig och jag gillar verkligen träningsformen. Jag tycker fortfarande om att blåsa ur kroppen fullständigt. Samtidigt är det skönt att inte behöva pressa kroppen för att uppnå resultat, det saknar jag inte alls.

"Vi har en avslappnad attityd mot varandra, Prins Daniel är en människa som alla andra."

Carolina Klüft: "Prins Daniel är rolig"

När vi ses är det dock morgon. Klüft är, precis som de allra flesta, på väg till jobbet.

Och hon har inget emot att kallas kontorsråtta.

– Jag är väldigt förtjust i att ha ett vanligt jobb att gå till. Bara det att jag har ett eget skrivbord känns härligt, haha.

Ett helt "vanligt" jobb är det dock inte riktigt.

Åtminstone inte sett till arbetskamrater.

Två av kollegerna tillhör kungafamiljen.

– Prins Daniel och jag jobbar en del tillsammans. Kronprinsessan har ju en mängd andra uppdrag så det blir inte lika mycket.

Hur är det att jobba med kronprinsessparet?

– De är oerhört engagerade vilket är inspirerande. Prins Daniel träffar jag ganska ofta. Han är en väldigt klok och rolig person att jobba ihop med.

Säger du prinsen till honom?

– Inte när vi är i informella sammanhang. Vi har en avslappnad attityd mot varandra, Prins Daniel är en människa som alla andra. Samtidigt respekterar jag givetvis hans roll och att han representerar en traditionell institution i Sverige.

Kallar han dig "Carro"?

– Ja, men det gör i stort sett alla. Det är ju till och med varumärkesskyddat.

SportExpressens Anna Friberg med Carolina Klüft i Årstaviken i Stockholm.
Foto: Anna-Karin Nilsson

"Kan inte skydda sina barn"

Vid sidan om hälsofrågan är miljö något som intresserar Carolina Klüft som också är engagerad i Naturskyddsföreningen.

– Folk kanske tycker säkert att jag är en pretto torrboll. Det är nog lätt att uppfattas så när man är engagerad i större samhällsfrågor.

Men tror du verkligen att du uppfattas som en torrboll?

– Jag vet inte, och jag bryr mig helt ärligt inte längre.

Men det fanns en tid när Carolina Klüft hade det tuffare. I självbiografin "Livet är en sjukamp" berättar den före detta friidrottsstjärnan om hur hon som ung bland annat retades för att ha en spinkig kropp.

– Jag tror att det där är något som många går igenom som unga. Att man blir retad för något, säger Klüft och lyfter fram sitt ansvar som mamma.

– Det är viktigt hur jag rustar min dotter för framtiden, att jag som förälder ger henne en god självkänsla och lär henne förstå att det inte handlar om det yttre.

– Man kan inte skydda sina barn från verkligheten, men i den mån kan rusta dem för att möta den tror jag att det är viktigt att gör det.


LÄS ÄVEN: Carolina Klüft jagades av stalker – berättar i biografin.

"Håller inte med SD i en enda fråga"

Intresset för samhällsfrågor är stort, precis som det för politik. Men när partifrågan kommer på tal vacklar Carolina Klüft mer.

– Jag undviker att måla in mig i ett hörn när det kommer till partipolitik, i vissa frågor håller jag med ett parti, i en annan fråga ett annat. 

Vad tycker du om det politiska läget i Sverige just nu?

– Hemskt ostabilt, och turbulent minst sagt. Utifrån mina värderingar har vi just nu ett stort parti, Sverigedemokraterna, som jag inte sympatiserar med i en enda fråga.

En man stannar till i motionsspåret där vi står för att ta bilder på Carolina Klüft.

Han tittar nyfiket på den före detta friidrottsstjärnan och ställer sedan frågan:

– Är det comeback på gång?

Svaret från Klüft kommer snabbt och med ett skratt:

– Nä, det ska ni slippa.

"Jag tycker inte det är schyst att Bianca jämförs med mig."

För friidrotten saknar hon inte, åtminstone inte den egna elitkarriären.

– Nej, men jag tycker fortfarande om att titta på friidrott. Jag var på inomhus-EM i Belgrad för någon månad sedan och det var verkligen jättekul. Michel Tornéus är en av mina absolut bästa vänner och det kändes fint att vara på plats och stötta honom. Sedan var så klart speciellt med Sanna Kallur och Emma Greens sista tävlingar.

Carolina Klüft berättar också att hon är imponerad av det hon såg flera av de yngre svenska friidrottarna prestera under EM.

Och hon tycker det är fel att påstå att svensk friidrott är inne i en svacka.

– Problemet är att man jämför alla efter min generation med oss, och det blir orättvist. Vi var en extrem grupp som skördade väldigt stora framgångar under ett antal mästerskap. Det var en unik situation, man måste komma ihåg det.

Under EM i Belgrad slog mångkamparen Bianca Salming, 18, nytt personligt rekord och jämförelserna med Carolina Klüft har redan varit många.

Bianca Salming.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

– Det är samma sak där, jag tycker inte det är schyst att Bianca jämförs med mig. Hon ska inte behöva leva upp till det jag gjorde, hon måste få utvecklas på sitt eget vis.

– Men jag tror mycket väl att Bianca kan slå mitt rekord och jag har inga problem med det. Rekord är till låns. 

Kan du ge några råd till Bianca Salming, hur hon ska gör för att nå den absoluta toppen?

– Jag gillar inte att ge råd till folk som inte har bett om det. Men skulle Bianca höra av sig skulle jag gärna dela med mig av allt jag kan.

Och för egen del är Carolina Klüft redo för nästa steg i karriären.

Tillsammans med Micke Leijnegard ska hon leda SVT:s nya lördagsunderhållning "Duellen", där Klüft dessutom själv delta i några av utmaningarna.

– Nu känner jag att tävlingsmänniskan i mig börjar vakna till liv igen, det pirrar redan inför duellerna som jag ska utföra, säger Klüft.


LÄS ÄVEN: Bianca Salming: "Jag vill inte ha Klüfts hjälp"

Tog OS-guld 2004

Namn: Carolina Klüft.

Ålder: 34.

Bor: Haninge, söder om Stockholm.

Familj: Maken Patrik Klüft, dotter Laleh, 2.

Främsta idrottsmeriter, mångkamp: OS-guld 2004, VM-guld 2003, 2005 och 2007. EM-guld 2002 och 2006. IVM-guld 2003. IEM-guld 2005 och 2007, -brons 2002. JVM-guld 2000 och 2002. JEM-guld 2001.

Yrke: Föreläsare. Jobbar också deltid i kronprinsessparets stiftelse och deras initiativ Generation PEP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.