Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är fruktansvärt – är bara bedrövligt”

Susanna Kallur är en av deltagarna i ”Mästarnas mästare” som snart börjar sändas i SVT. Expressen träffade henne under inspelningarna.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN

Susanna Kallur har hunnit bli 39 år.

I en intervju med SportExpressen berättar hon om vad hon tycker om Duplantis, vad hon gör i dag och vad hon känner inför de senaste dopingskandalerna som skakat svensk idrott.

– Det är ju fruktansvärt och skittråkigt och det är bara bedrövligt, säger hon. 

Drygt tre år efter att hon slutade är Susanna Kallur aktuell som deltagare i SVT:s Mästarnas Mästare. På en pressträff inför programmet som börjar sändas 8 mars, berättar hon för SportExpressen om den senaste tidens dopingskandaler och att hon inte har några problem att följa friidrotten, tvärtom, visar det sig. Något mindre överraskande visar det sig att också Kallur, likt majoriteten av svenska folket, drabbats av Armand ”Mondo” Duplantis-feber. 

– Det är klart jag följer friidrotten, det är världens härligaste och roligaste idrott. ”Mondo” är ju bara för rolig för att vara sann. Det är en sådan fröjd att se, säger 39-åringen. 

Kallur om dopingavslöjandena: ”Fruktansvärt och skittråkigt”

Svensk idrott har skakats av flera dopingavslöjanden den senaste tiden. Brottaren Jenny Fransson och terränglöparen Robel Fsiha var två fall som praktiskt taget avlöste varandra, från en vecka till en annan. 

Vad tänker du om de senaste dopingskandalerna?

– Det är ju fruktansvärt och skittråkigt och det är bara bedrövligt, det får inte förekomma. Så det får svensk idrott fundera på och analysera varför det har blivit så här. 

Vad tänker du att man från förbundets sida skulle kunna göra annorlunda för att stävja sånt här?

– Det kräver nog lite mer eftertanke än att jag står här.. De är nog mitt inne i en process där de ser över rutiner och allt. De kommer nog med ett bra förslag snart, det är jag säker på. 

”OS-året 2020 hade inte kunnat börja bättre”

Under inspelningen av Mästarnas Mästare, som ägde rum i Grekland i september 2019, träffade SportExpressen Susanna Kallur som då berättade om hennes nya vardag. Vardagen som tidigare bestod i elitidrottsutövning består numera av barn på förskola och jobb, ”som vettigt folk”, som hon själv beskrev det. 

– Ett riktigt jobb så där, det har jag ju inte haft, sade Kallur till SportExpressen i september. 

När SportExpressen under onsdagen följde upp hur det har gått med jobb för Jerringpristagaren från 2006 så skrattar hon till. 

– Haha, ja, nämen det är väl klart att jag har, jag har jobb. Jag har jobb så det räcker och blir över, säger Kallur.

Susanna Kallur ska jobba med OS

Kallur har jobb, och jobba ska hon göra, inte minst i sommar. Det är snart tre år sedan det stod klart att Dplay knutit till sig Kallur i en expertroll inför Tokyo-OS 2020. Något hon ser framemot mycket. 

– 2020 är ett väldigt roligt år, just för att det är OS. Jag kommer att jobba med Discovery i sommar, med att.. Jag ska inte kommentera, men jag ska vara med i studion som expert, säger hon.

Vilka är de svenska stjärnorna vi bör sätta vårt hopp till?

– OS-året 2020 hade inte kunnat börja bättre än med två världsrekord. Mondo är ju solklart den största stjärnan, så. Sedan har vi ju Daniel Ståhl som är nästan precis lika bra, det är bara det att han inte har någon säsong nu inomhus, så vi märker inte av honom. De två är väl de absolut största, sedan har vi ju många som ligger där och lurar bakom. 

Sportstjärnorna som blivit tv-experter

Susanna Kallur kommer att jobba för Discovery under OS i Tokyo 2020. Här är andra idrottare som tagit klivet till tv-rutan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.