Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är dödsstöten – för all damidrott”

Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Paula Radcliffe.Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Snart avgörs en av friidrottens mest omdebatterade frågor. 

Idrottens skiljenämnd Cas ska avgöra om huruvida hyperandrogena medeldistanslöpare, exempelvis Caster Semenya, ska tvingas ta testosteronblockerare - vilket IAAF vill. 

Den brittiska friidrottsikonen Paula Radcliffe hoppas att Cas ger IAAF rätt. 

- Annars kommer det vara dödsstöten för damidrott, säger hon till Sky.  

Frågan om hyperandrogenicitet bland kvinnliga friidrottare har varit en kontroversiell fråga sedan sydafrikanskan Caster Semenya slog igenom stort. Att vara hyperandrogen innebär att man som kvinna har en naturlig produktion av testosteron, det manliga könshormonet. 

2011 införde det internationella friidrottsförbundet (IAAF) en gräns för hur höga testosteronvärden kvinnor få ha i samband med tävling. 10 nanomol per liter var max. 99 procent av löparna hade då nivåer som var under 3,08 nanomol per liter. Den gränsen innebar problem för Semenya. Hon tvingades ta mediciner för att kunna tävla och som resultat sprang hon plötsligt mycket långsammare.

Kontroversiella frågan i friidrottsvärlden

2015 slopades dock de reglerna efter att indiska Dutee Chand överklagade till idrottens skiljenämnd (Cas). Efter det har Semenya inte gått att stoppa. 

Hon vann bland annat VM-finalen på 800 meter i London med enkelhet. Men IAAF har fortsatt driva frågan och lämnade in bevis till Cas för att medeldistanslöpare måste uppvisa testosteronvärden under 5 nanomol per liter i minst sex månader innan de får tävla. 

Caster Semenya, som är långt i från ensam hyperandrogen löpare i världen, är rasande på IAAF.

- Om jag låter det här passera, vad händer med nästa generation? Det skulle döda dem. Vad händer med unga tjejer som önskar att springa och som kanske är i samma situation som jag, sa hon i november. 

”Det kommer att döda damidrott”

Den brittiska friidrottsikonen Paula Radcliffe, med flera VM-guld i maraton på meritlistan, menar dock att införandet av IAAF:s regel är ett måste. 

https://twitter.com/SkyNews/status/1119131011735064576

Om Cas går emot IAAF är hon rädd för att damidrott som vi känner den i dag kommer att dö. 

- Vi får inte vara naiva, olika förbund kommer att handplocka hyperandrogyna flickor för att nå framgång. Jag ställer mig dessutom frågan om vad det kommer betyda i frågan om transsexuella idrottare? Kommer att räcka med att de identifierar sig som kvinnor för att tävla mot kvinnor? Om så är det dödsstöten för damidrott. 

Radcliffes uttalande är långt ifrån okontroversiellt och enligt Reuters har hon fått väldigt hård kritik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.