Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den största skandal jag har varit med om”

Daniel Ståhl gav förklaringen till varför han varit så bra under säsongen. Bilder från Dagbladet TV.
Daniel StåhlFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Vesteinn HafsteinssonFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Diskus är en av grenarna som kastas ut från Diamond League.

Nu väljer Daniel Ståhl och flera andra stjärnor att skicka ett öppet brev till IAAF-bossen Sebastian Coe.

”Du förstör friidrottens arv, för en kortsiktig marknadsföringsstrategi”, står det bland annat i brevet.

– Det här är förfärligt. Jag är besviken och arg faktiskt, säger Daniel Ståhl.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) väljer att göra om Diamond League inför den kommande säsongen – och det handlar om stora förändringar.

Både diskus och tresteg stryks från programmet. Dessutom kommer 200 meter och 3 000 meter hinder att begränsas rejält.

Reaktionerna på det? Kraftfulla.

Under fredagen startade trestegsstjärnan Christian Taylor ett nytt fackförbund för friidrottarna, för att de tillsammans ska kunna ta kampen mot IAAF.

Samtidigt har flera av världens bästa diskuskastare gått ihop och skrivit ett öppet brev till IAAF:s ordförande Sebastian Coe. En av dem är Sveriges VM-guldmedaljör Daniel Ståhl.

”Som ordförande ska du tjäna alla nationer och alla grenar. Vi undrar om det ens är lagligt att göra så här”, skriver de i brevet.

Ståhl rasar mot IAAF

När SportExpressen når Daniel Ståhl är han förbannad.

– Vi upprörda och förbannade över beslutet. Därför kommer vi gå till motattack, säger Ståhl.

– Jag och Vesteinn (Hafsteinsson, tränare) är initiativtagare till brevet och vi har tagit kontakt med grupper som vi skriver under brevet.

Han fortsätter:

– Vi skrev ett brev med olika lösningar redan den 1 oktober, men man lyssnade inte på idéerna vi kom med. Bland annat uppvärmning utanför arenan för att spara tid, fyra kast i stället för sex, kasta samtidigt som spjut och så vidare.

Ståhl berättar att nivån på manlig diskus i Diamond League aldrig varit högre än vad den varit under 2019. Han påpekar också att kastarna varit lojala mot tävlingen, de bästa kastarna har varit på plats i gala efter gala.

– Samtidigt som diskus är bättre än nånsin har vi varit lojala mot IAAF genom att vara med och kasta långt, så tas grenen bort från programmet… Det anser vi är helt fel och vi accepterar det inte, säger Daniel Ståhl.

– Däremot är vi mycket nöjda med Christian Taylor från USA, trestegshopparen, som har tagit initiativ till att starta en association för professionella friidrottare att kunna påverka det här.

Vad har ni för motivering, vad har du hört?

– Jag har inte hört nånting. Vi har skickat två brev. Första var 1 oktober, sen skickades ett i dag. Där står allt man skulle kunna finjustera.

Diamond League är ju en viktig inkomstkälla. Vad skulle det innebära för dig om det inte ändras?

– Jag får bara tävla på andra galor, och göra dem större. Alla kommer ju att protestera och gå emot det här. Inte bara de fyra grenarna som är drabbade. De andra grenarna är också besvikna och ledsna att de inte får se diskus, tresteg, 200 meter och 3 000 meter va… Ekonomiskt sett ska det nog lösa sig. Jag kommer att kriga vidare, kasta längre, slänga världsrekord, OS-guld… Jag har det som mål fortfarande. Det är bara att tuta på och köra vidare.

”Vi går i krig mot IAAF”

Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson har också skrivit under brevet till Sebastian Coe.

– Vi är förbannade och bedrövade över situationen. Vi skrev ett brev 1 oktober med lösningar och möjligheter. Vi kom med flera lösningar, men samtidigt vill vi påpeka att diskuskastarna är lojala mot Diamond League och att diskusen är bättre än någonsin, säger Hafsteinsson i en intervju med SVT.

– Vi tycker det är fullständigt förkastligt och därför skriver vi det här. Vi accepterar inte det här. Kulturellt och historiskt kastar man bort grunden i friidrott i något sorts marknadssyfte. Vi accepterar det inte. Friidrott är friidrott, det finns plats för alla.

Vesteinn Hafsteinsson berättar att Sebastian Coe tidigare var hans idol. Nu hoppas han att den gamle löparstjärnan lämnar posten som IAAF-ordförande.

Helst skulle han se att hela styrelsen avgår.

– Detta är den största skandal jag varit med om under mitt liv. Det är fullständigt otroligt att man kan få för sig att slänga ut vissa idrotter och diskriminera folk, säger Hafsteinsson.

– Jag ska ta den här kampen nu, och vi går i krig och motattack mot IAAF.

Daniel Ståhl håller med Hafsteinsson om att det här är den största skandal han varit med om.

– Ja, jag håller helt med honom. Det är helt bedrövligt. Så här gör man inte. Man tar inte bort en anrik gren, den äldsta till och med. Diskussporten har ju funnits sen år 776 före kristus. Det är liksom hjärtat av OS, det har alltid funnits med där, säger Ståhl.

– Det är ungefär som att ta bort längdskidåkning från Charlotte Kalla, att man tar bort Roger Federer från Wimbledon-finalen i tennis. Det är ungefär som att ta bort fotbollen från Champions League. Det är samma klass.

– Det är förfärligt. Jag är besviken och arg faktiskt.

Se när Ståhl möter sin tränare efter guldet

Daniel Ståhl och tränaren Vesteinn Hafsteinsson möts för första gången efter VM-finalen och guldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.