Perseus Karlström under EM 2014. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNPerseus Karlström under EM 2014. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Perseus Karlström under EM 2014. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Perseus Karlström är Sveriges sista medaljhopp i VM. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNPerseus Karlström är Sveriges sista medaljhopp i VM. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Perseus Karlström är Sveriges sista medaljhopp i VM. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Perseus Karlström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNPerseus Karlström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Perseus Karlström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

"De nedvärderar oss – det är väldigt tråkigt"

Publicerad

LONDON. Efter succéstarten har VM gått allt tyngre för svensk del. 

Men i dag finns det en chans till frälsning - i form av gångaren Perseus Karlström. 

– Jag bör vara med där upp och fajtas, säger han. 

Daniel Ståhl inledde det svenska VM-äventyret med att ta silver i diskusen, två centimeter från guldet. Men därefter har det gått tyngre. 

Svenskarna kunde inte beblanda sig i guldstriden i stavhoppet, vare sig på dam- eller herrsidan och i löpgrenarna har flera stora namn haft problem med skador. 

Men det finns ett stort medaljhopp kvar, i gång. 

Karlström är Sveriges sista medaljhopp på VM

På söndag förmiddag så avgörs VM-finalerna i gång utanför Buckingham Palace i centrala London. 27-åriga Perseus Karlström, som går 20 kilometer, är Sveriges sista stora medaljhopp på mästerskapet. 

– Jag blev trea på Europacupen i maj och sen tvåa i World Challenge i Spanien. Så absolut har jag kapaciteten. Jag har känt det själv och man ser det när man kollar på tider och resultat, säger Karlström. 

 

LÄS OCKSÅ: Betyg på alla svenskar i VM

 

Han tar tillsammans med Anatole Ibañez och Anders Hansson laddat upp med ett träningsläger i St Moritz och känner sig redo för uppgiften. Även om han känner en del press. 

– Ja, press eller nervositet, jag vet inte om det är så stor skillnad. Det känner jag - så klart - men så ska det vara. För då betyder det här någonting. Skulle jag inte känna så, vad gör jag då här?

Sporten nedvärderas: "Det är väldigt tråkigt"

Alla tre svenska VM-gångare vittnar om vilken enorm betydelse en medalj skulle ha, inte minst sedan de ofta stöter på fördomar om sin sport. 

– Så är det, sporten nedvärderas, vilket är väldigt tråkigt. Och alltsomoftast kan man inte bemöta det heller, för det någon som skriver något. Man vill ju prata om det, för när man pratar med någon om det så har de inga argument mot en, säger Anders Hansson och tillägger. 

– Så en medalj, det är sånt som gör att ungdomar får upp ögonen för sporten. Kollar man på när friidrotten var riktigt stor, med (Carolina) Klüft och dem. De som kommer fram nu var de som inspirerades av dem.

Karlström är inne på samma spår: 

– Det finns en del som nervärderar oss: "det är väl inget, ni går ju bara", säger de. Men 90-95 procent skulle inte hänga i vårt tempo med även om de fick springa. Så det finns nog många som sitter hemma i sofforna och säger att det ser lätt ut, men det är inte lätt i världseliten. Det är det inte i någon sport. Så jag hoppas att om det blir så, att det blir en medalj, så hoppas jag att gången får ett uppsving och uppmärksamhet, för det skulle behövas. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag