Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför väljer Angelica att flytta - till Frankrike

Foto: Joel Marklund

Hon är Sveriges största friidrottstalang.

Nu tar Angelica Bengtsson nästa steg i sin satsning mot toppen - och flyttar till Frankrike.

I en stor intervju med SPORT-Expressen berättar underbarnet om äventyret som väntar i vulkanstaden, upp­brottet med sin pappa och drömmarna inför inomhus-EM i Göteborg.

– Jag har väldigt höga förväntningar på mig själv, säger 19-åringen.

ANGELICA BENGTSSON

Född: 8 juli 1993 i Väckelsång.

Längd: 163 cm.

Vikt: 52 kilo.

Bor: Karlskrona.

Gren: Stavhopp.

Personligt rekord: Utomhus: 4,58.

Inomhus: 4,63.

Meriter: JVM-guld 2010 och 2012, JEM-guld 2011, Ungdoms-OS-guld 2010, UVM-guld 2009.

LUDVIG HOLMBERG RANKAR DE STÖRSTA HOPPEN INFÖR RIO-OS

1. Angelica Bengtsson, 19

Hässelby SK, stavhopp

H 17 centimeter ifrån OS-guldhöjden i London. På fyra år kan hon vara där uppe – om hon bara får vara skadefri. Satsningen i Frankrike spännande och Angelica har stora möjligheter att utvecklas.

2. Michel Tornéus, 26

Hammarby, längdhopp

Började blomma i somras och vi får räkna in Michel i den nya generationen. En centimeter (!) från OS-bronset i London. Om fyra år är han 30 - och tar kanske den där medaljen.

3. Moa Hjelmer, 22

Spårvägen, 400 meter.

En enorm utveckling senaste två åren. Sprang hem EM-guldet i Helsingfors i somras. Kommer att öka sin träningsdos och då lär nya personliga rekord rassla in. Men det är tuff konkurrens på 400 meter.

4. Sofi Flinck, 17

Västerås SK, spjut

Slog svenskt rekord två gånger om under JVM i somras och säkrade guldet. Visade upp ett enormt psyke nere i Barce- lona. Kastar redan över 58 meter.

5. Kim Amb, 22

Bålsta IK, spjut.

Fick chansen på OS i London efter sin stabila utveckling, men väl där gick det inte riktigt vägen. Amb åkte ut i kvalet med 78,94 - trots ett personligt rekord på 81.84. Har tagit över som vår främste i grenen efter Gabriel Wallin.

Därför är hon ett underbarn

MODET

Miro Zalar: "Den absolut största egenskapen är Angelicas mod att sätta i stavar, den är helt utöver det vanliga. Många står där ute på ansatsbanan och tvekar. Hon är stentuff".

NERVERNA

Miro Zalar: "Hon är för jäkla duktig på att göra bra ifrån sig när det gäller. Angelica klarar utsatta situationer. Hon är mentalt väldigt starkt. Sista försöket är inget problem".

TEKNIKEN

Miro Zalar: "Tjejer håller mycket längre ner på staven än vad killar gör - då blir böjen på staven blir mindre. Angelica hoppar mer åt det manliga hållet och böjer stavar väldigt mycket".

Januari 2012.

SPORT-Expressen har precis avslöjat att Angelica Bengtsson är skadad - igen. Den här gången handlar det om en inflammation i knävecket.

Stavhoppstalangen är bedrövad. Hon kan inte ens springa.

Samtidigt blir snacket allt mer intensivt i friidrottskretsarna. Är det inte dags för Angelica att lämna pappa Glenn och gården i Boaryd? Till och med superstjärnan Jelena Isinbajeva ger sig in i debatten när SPORT-Expressen pratar med henne inför XL-galan i Globen.

– Hon är för ung för att vara skadad. Antagligen måste coachen ta hand om henne bättre än vad han gör just nu. Hennes pappa måste ta hand om sin dotter, för hon är talangfull.

I dag, tio månader senare, sitter Angelica Bengtsson i en etta i Karlskrona.

Redan i somras flyttade 19-åringen hem­ifrån för att träna med före detta stavhopparen Miro Zalar. Ett stort steg för underbarnet.

Orolig för språket

Nu är det dags för nästa flytt.

Biljetterna är redan bokade. Den 17 november åker Angelica ner till Clermont-Ferrand i Frankrike. Där väntar Damien Inocencio - samme coach som ledde Renaud Lavillenie till OS-guld i London.

– Om det känns läskigt? Nej. Jag känner fler där nere än vad jag gör i Karlskrona, säger Angelica Bengtsson.

Men det blir en stor omställning för dig?

– Nja. Så som sommaren var och vintern... Det har varit att ta varje dag för sig, varje timme för sig. Det kommer nästan vara lugnare när jag åker ner till Frankrike och vet att jag ska stanna där. Jag kommer kunna skaffa rutiner och vänner. Det kommer bli skönt!

– Under sommaren så bodde jag ingenstans.

Bara en sak gör henne orolig: Det franska språket.

– När jag var där nere under en vecka i höstas så blev jag väldigt trött på språket (skratt). Man vill ju liksom kunna prata svenska någon gång! Men det får man väl göra när man kommer hem...

Angelica Bengtsson tog nyligen emot priset som "årets stjärnskott i Europa" på en gala i Malta.

Hon har nu vunnit allt som går att vinna i juniorväg och experterna är eniga om att hon har alla möjligheter att bli bäst i världen inom sin gren.

Det är egentligen bara skadorna som har oroat.

– Vi har jobbat mycket med det. Skadan i knävecket berodde på att jag inte var tillräckligt stark där. Nu har jag tränat upp knävecken så det borde inte komma tillbaka, säger Angelica.

– Vi har tränat hårt nu - med hög intensitet - och jag håller väldigt bra. Det känns inte alls som att det är någon skada på gång. Skönt!

Tar 100 kilo

Men samtidigt avslöjar hon att sommaren var plågsam - i det tysta.

Handleden smärtade.

– Jag har väldigt små handleder och jag hade ont i somras. Jag fick ta en värktablett på OS. Det gjorde ont efter varje hoppass, men dagen efter så var det bra igen. Nu har jag inte känt av det sen OS. Det var nog en inflammation.

Hon är äntligen skadefri - och dessutom starkare än någonsin.

Tränaren Miro Zalar berättar att Bengtsson slagit personligt rekord i det mesta inne i gymmet.

Bland annat i marklyft, där den 52 kilo lätta Angelica lyfte 100 kilo.

– I förhållande till min kroppsvikt så är det ganska mycket. Miro säger det och han säger att det är bra, säger Angelica och skrattar.

– Jag brukar inte riktigt titta på vikterna när jag kör, men nu säger Miro att jag ska göra det. Och det är roligt att kunna säga att man har tagit 100 kilo.

Nere i Frankrike hoppas Angelica främst kunna utveckla sin teknik.

Hon ska hoppa mer som en man.

– Lavillenie böjer sin stav väldigt mycket. Man hoppar med en teknik där man har en väldigt stor böj på staven. De flesta tjejer har inte det, de hoppar med nästan rak stav.

– Men jag tror på mycket böj på staven, för jag har redan rätt så mycket böj.

Omgiven av vulkaner

Angelica förklarar också att det inte var något alternativ att stanna kvar hemma i Sverige.

– Det finns inte någon tränare i Sverige riktigt som jag litar på och har samma stavfilosofi som jag, och sen har tid för mig. Jesper Fritz (tidigare stavhoppstalang) pluggar till läkare och Miro Zalar tränar ett hockeylag på vintern. Miro har varit i Frankrike mycket och tycker om deras träningsfilosofi, så jag litar på honom.

Vad är det för stad du kommer att bo i?

– Det är inte en så stor stad, precis i mitten av Frankrike. Ingen sjö. Den är omgiven av vulkaner.

Det verkar som att man kan trivas där?

– Jo. Jag pratade med en fransman från ett annat ställe i landet. Han sa "det är inget ställe man åker på semester till". Jag bara "okej..." (skratt). Det blir nog bra!

Bakom sig i Sverige lämnar Angelica sin familj - och pappa Glenn.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har relationen mellan de två inte varit den bästa sen dottern valde att byta tränare och flytta.

Hon berättar också själv att det varit svårt.

– Det har väl inte varit... jättelätt kanske. Men det fungerar liksom, säger Angelica.

– Det finns ingenting att göra åt. Det blev ett lite så där abrupt slut. Men det är så det får bli.

"Stark trupp till Rio"

Angelica Bengtsson blickar nu fram emot en spännande inomhussäsong.

Och höjdpunkten är självklar.

I början av mars avgörs inomhus-EM i Göteborg.

– Det är verkligen det stora målet. Det är det man tänker på nu under varje träning. Vi hoppade i dag och Miro sa bara "du kommer hoppa jättehögt i EM!". Det är verkligen det man tänker på när man går och lägger sig, säger hon.

Vad ska vi förvänta oss av Angelica Bengtsson där?

– Det är svårt att säga innan jag har kommit i gång med träningen nere i Frankrike. Men så mycket som jag har gått framåt i styrka och snabbhet - och det verkar som att jag inte kommer bli skadad heller - så har jag väldigt höga förväntningar.

Svensk friidrott har haft problem sen storstjärnorna Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson tackat för sig.

Förhoppningen nu är att Angelica, tillsammans med sprintlöftet Moa Hjelmer kan hjälpa oss igenom den tuffa generations­växlingen.

– Svensk friidrotts framtid känns väldigt bra, säger Angelica Bengtsson.

– Det kommer verkligen fram folk underifrån nu. Några av dem har inte riktigt synts än, som Kim Amb (spjut), Sofi Flinck (spjut) - och jag tror på min pojkvän Elias Håkansson (slägga) också.

– Jag tror att vi kommer att ha en väldigt stark trupp till OS i Rio 2016.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!