Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför syns han inte i tv-rutan under VM

Se SportExpressens magasin Hello Doha från friidrotts-VM
Anders GärderudFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Gärderud med Jakob HårdFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

DOHA. Friidrotts-VM är tillbaka i SVT. 

Men Anders Gärderud saknas i rutan efter att ha valt att pensionera sig tidigare i år. 

– Jag har tagit det väldigt lugnt, säger han. 

Anders Gärderud, 73, har stått för ett att de mest minnesvärda svenska OS-ögonblicken någonsin. På finalen av 3000 meter hinder i Montreal 1976 tar Gärderud täten på det sista varvet, men lyckas inte ta sig i från polacken Bronisław Malinowski och östtysken Frank Baumgartl. 

Det blir en stenhård strid och inför det sista hindret så går Baumgartl upp jämsides med svensken, men faller på det sista hindret så att Gärderud ohotad kan springa in på världsrekordsnoteringen 8.08,02. 

Efter sin aktiva karriär har han varit verksam som förbundskapten för det norska orienteringslandslaget och jobbat på Radiosporten. Men det många förknippar honom med i dag är hans roll som expertkommentator i SVT. 

Det började Gärderud med i samband med VM i Edmonton 2001 och har fortsatt sedan dess. Men nu, när VM i är tillbaka i SVT efter att TV4 sänt VM i London för två år sedan, får de klara sig utan Gärderud. 

Han gick i pension tidigare i år. 

– Det ska bli jätteskönt för mig att få ett långt sammanhängande lov i juli och augusti. Det har ju blivit många mästerskap genom åren och det är väldigt tätt där i slutet på sommaren, sa han i februari när det stod klart att han slutade. 

– Vi har haft ett väldigt roligt gäng och man har byggt upp en vänskap med många, så de kommer jag sakna mycket. Alla samtal vid sidan om sändningarna, alla resor och diskussioner.

”Hade trevligt tillsammans”

Framför allt fick han en nära relation till Jacob Hård och Jonas Karlsson, den sistnämnde numera på Discovery. 

– Vi hade väldigt trevligt tillsammans allihop. Jag tycker, rent objektivt, att både Jonas och Jacob är två av de bästa kommentatorerna vi har haft i det här landet. De är otroligt skickliga. 

Gärderud berättar att beslutet att säga upp sig växte fram och att han bestämde sig för att ta tjuren vid hornen för ett drygt år sedan. 

– Jag sa upp mig i höstas, så att det var ett eget beslut. Man känner när engagemanget börjar avta och jag upplevde själv att bäst före-datumet har passerat... Så tycker jag att man kan säga. Allting har sin tid. 

Det låter väldigt hårt, är det verkligen så, att bäst före-datumet har passerat? 

– Jag känner att för att man ska kunna göra sig själv rättvisa i den här rollen måste man vara påläst i ganska mycket, jag har inte riktigt det engagemanget riktigt. Det börjar avta och det känns ganska naturligt. Jag har jobbat i över 20 år med det där, så det får räcka för mig. 

I stället lever Gärderud numera ett glatt pensionärsliv. När SportExpressen når honom befinner han sig i Skövde, 20 minuter i från att gå ut och spela en runda golf. 

Han trivs. 

– Jag har tagit det väldigt lugnt. 

Håller extra öga på norska löparfamiljen

I Gärderuds frånvaro har SVT skickat ett team bestående av André Pops, Kajsa Bergqvist och den förre stavhopparen Alhaji Jeng för att guida tittarna från Doha. 

Pensionär eller inte, Gärderud kommer att följa med i dramatiken på VM och som den gamle medeldistanslöpare han är håller han ett extra öga på den norska löparfamiljen Ingebrigtsen. 

– De är väldigt ambitiösa och har arbetat väldigt hårt. De är födda med rätt vinklar, så de träffar rätt i löpsteget, säger han. 

Framför allt gillar han den yngsta brodern, Jakob (19), som hade en kaosartad premiärkväll. Han blev först diskad på 5000 meter för att sedan överklaga och få rätt - så nu ska han springa finalen. 

– Det är alldeles uppenbart att han är en otrolig talang. Han är ett av de mest spännande utövarna på hela VM. Det ska bli kul att se om han kan springa in sig i världstoppen. 

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

5 tysta sjukdomar som kan vara bra att hålla ögonen på

Symptom och risker – då måste du söka vård

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.