Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kan Pistorius bli frisläppt tidigare

Här är snackisarna från årets Super Bowl
Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Pistorius under en rekonstruktion av mordet
Foto: REX/IBL

Oscar Pistorius är dömd till 15 års fängelse för mordet på Reeva Steenkamp.

På grund av en rättslig miss kan 34-åringen släppas fri två år tidigare.

– Det gör ont när felet kommer fram en vecka innan årsdagen för Reevas död, säger Tania Koen, representant för familjen Steenkamp, i ett uttalande.

Det var på alla hjärtans dag 2013 friidrottsstjärnan Oscar Pistorius greps av polis. Hans flickvän Reeva Steenkamp hade hittats död i badrummet i parets gemensamma hem, skjuten med fyra skott genom badrumsdörren. Pistorius erkände att det var han som sköt, men har alltid hävdat att han trodde att det var en inbrottstjuv han sköt ihjäl.

Paralympiern dömdes till 15 års fängelse.

Men en ny upptäckt kan göra Oscar Pistorius villkorligt frigiven redan 2023. Det är två år tidigare än vad den ursprungliga domen lyder.

500 dagar har inte räknats med

Anledningen är ett rättsligt fel, skriver Daily Mail. Domstolen i Sydafrika har upptäckt att de inte har tagit med de dagar Pistorius satt inlåst i väntan på sin dom. Det innebär att över 500 dagar inte räknades med i fängelsestraffet.

Det nya beskedet kommer bara en vecka före årsdagen för Reeva Steenkamps död, och det rör upp känslor hos hennes familj.

– Den här tiden är alltid extra traumatisk för hennes föräldrar, säger Tania Koen, representant för familjen Steenkamp, i ett uttalande.

Oscar Pistorius kan nu tidigaste bli villkorligt frigiven i mars 2023.

– Medan de förstår att alla gör misstag gör det ont att felet kommer fram i ljuset en vecka innan årsdagen för Reevas död.


OS-chefen bekräftar: ”Vi kommer att gå vidare med OS”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.