Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför dröjer domen: ”Var tveksamheter”

Meraf Bahta riskerar avstängning. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Åke Andrén-Sandberg, dopingkommissionen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bahta med sitt EM-brons. Foto: SVEN HOPPE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Meraf Bahta är under utredning – misstänkt för dopingbrott.

Men besked dröjer.

Och dopingkommissionen lägger locket på.

– Jag får inte säga någonting, meddelar ordföranden Åke Andrén-Sandberg.

Det var den stora snackisen under EM i Berlin i augusti.

Sveriges löparstjärna Meraf Bahta, 29, hade gjort tre raka missar i sin vistelserapporteringen till dopingjägarna och riskerade därmed avstängning i upp till två år. Trots det kom hon till start – och tog dessutom ett brons på 10 000 meter.

Riksidrottsförbundets dopingkommission utreder just nu fallet och ska ta beslut om Bahta ska anmälas till dopingnämnden för bestraffning, eller frias.

 

"Var tveksamheter"

Ett besked skulle lämnas veckan efter EM, meddelade man först. Men det kom aldrig något besked efter dopingkommissionens möte.

– Det var fortsatta tveksamheter, så det ska utredas vidare. Utredning pågår, säger ordföranden Åke Andrén-Sandberg när SportExpressen når honom.

Kan du säga exakt vad som utreds?

– Nej, det är som med kriminalhistorier, det får man inte säga någonting om. Jag vet, men får inte säga någonting om det eftersom det skulle kunna störa processen.

Vet du ungefär när besked kommer?

– Nej.

 

Bahtas förklaring

Meraf Bahta själv har undvikit media efter att nyheten om hennes missar kom ut, men i ett pressmeddelande säger hon att hon är ”mycket, mycket ledsen” över det som hänt.

– Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått, säger Bahta.

– Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt.

Om Bahta fälls tvingas hon troligen att lämna tillbaka sitt EM-brons, som då går till Alina Reh från Tyskland som slutade fyra i finalen på 10 000 meter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!