Daniel Ståhls ekonomiska rekordår efter Diamond League-beskedet: ”Viktigt”

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan förra säsongen är diskusen återigen en del av Diamond League-scenen. 

Ett viktigt besked för såväl sporten och idrottarnas ekonomi.

Nya siffror visar att OS-hjälten Daniel Ståhl gjorde ett ekonomiskt rekordår i fjol.

– Det är oerhört viktigt att vi kom tillbaka, säger Ståhl.

Det var inför säsongen 2020 som diskusen var en av grenarna som petades från Diamond League. Men sedan fjolårssäsongen är sporten åter tillbaka på världens största friidrottsarenor. 

– Det är oerhört viktigt, det är viktigt för både sporten och alla grenar. Det är extremt viktigt, säger den olympiske guldmedaljören Daniel Ståhl inför tävlingen Stockholm. 

Silvermedaljören från Tokyo, Simon Pettersson, håller med. 

– Det är extremt kul. Jag tror att alla är extremt tacksamma för det. Diamond League är ändå det näst största efter alla mästerskapen. Man vill ju verkligen vara en del av det och ha möjlighet att vara med och tävla på de här tävlingarna, säger han. 

Ståhls ekonomiska tapp 

Att diskusen är tillbaka märks inte bara på arenorna. Även i idrottarnas plånböcker är skillnaden påtaglig. 

Enligt tävlingens hemsida belönas de åtta bästa i varje tävling med prispengar där en seger ger hela 10 000 dollar (strax över 100 000 kronor). Vid en seger höstens final landar summan på en bit över 300 000 kronor. 

– Det är oerhört viktigt. Så är det ju. Det är som Champions League i friidrott. Det är inte så bra om de kickar ut alla grenar. Det är oerhört viktigt att vi kom tillbaka, säger Ståhl. 

Och prispengarnas betydelse är tydlig. För Daniel Ståhl sjönk omsättningen i hans bolag Baylake Throwing från drygt 2,5 miljoner kronor 2018/19 till 736 000 år 2019/20 – ett påtagligt tapp då diskusen kastades ut ur Diamond League.

Var det tufft för er ekonomiskt när ni inte fick vara med i Diamond League? 

– Det var ju ju andra tävlingar då på Continental Tour så man fick göra det bästa av situationen, säger Ståhl. 

När diskusen sedan gjorde comeback gjorde Ståhl ett ekonomiskt rekordår. I det senaste bokslutet omsatte hans bolag 3,2 miljoner kronor och gick plus nästan 1,5 miljon kronor. På banken har Ståhl nu två miljoner kronor i likvida medel. 

”Jag fick lite goodwill därifrån” 

Även Simon Pettersson betonar hur viktigt Diamond League är för friidrottarnas finanser. 

– Ser man det ekonomiskt så är det ju Diamond League-tävlingarna som det är mest ekonomi bakom. För att kunna gå runt på det (diskusen) och känna att man kan livnära sig på det så är det på ett sätt en nödvändighet att kunna vara med, säger Pettersson.  

Han berättar att han däremot inte märkte av säsongen då diskusen lämnades utanför lika kraftigt som sin landslagskollega och vän. 

– Jag var ju lite på uppåtgående då eller man kan säga. Så jag kan inte säga att det var något överflöd på det (pengar) till en början. Jag hade inte så mycket inkomster från Diamond League-tävlingarna heller. För min del gjorde det ingen jätteskillnad. 

Han fortsätter:

– 2021 var väl egentligen första året som jag började vara med på Diamond League på riktigt. Jag hade väl gjort några i Stockholm men då var det väl mest för att man var svensk och fick lite goodwill därifrån. 

Pettersson menar även att coronapandemin gjorde att skillnaden mellan de som tävlade i Diamond League och de som inte gjorde det minskade. 

 – I och med att det var corona så var det många tävlingar som blev inställda så jag tror inte att vi var borta det året spelade så jättestor roll i och med att de flesta Diamond League tävlingarna blev inställda. Om man skulle få välja ett år att inte vara med på Diamond League så var väl det ett bra år, säger Pettersson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.