Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Då kommer Mondo att vara överlägset störst

Armand Duplantis.
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Världsrekordshöjden 6,20 och VM-guld för Armand Duplantis.

Hur höga höjder har han i sig? Och har någon svensk friidrottare någonsin varit bättre? 

Här ger SportExpressens reporter och krönikör Petter Landén sina svar om den senaste rekordsuccén.

VM-guld och nytt världsrekord – igen. Hur skulle du beskriva den här prestationen?

Man börjar få slut på ord att beskriva vilken fantastisk idrottsman Duplantis är. Chris Nilsen står i den svenska tv-sändningen, skakar på huvudet och säger att han är en ”generational talent” likt Usain Bolt. Det stämmer ju – och det här världsrekordet är kanske det yttersta beviset på det. Nya stavar, två väldigt misslyckade försök, lång väntan och ingen motståndare som pressar honom det lilla extra. Kort summerat, Duplantis har inte de bästa förutsättningarna och han gör långt ifrån sin bästa tävling. Ändå hoppar han högre än vad någon annan människa någonsin gjort.

För två veckor sedan hoppade han 6,19 och nu 6,20. Hur höga höjder har Mondo i sig?

Det bestämmer han själv. Eller ja, fysikens lagar spelar ju in och gränsen för hur långt man kan pressa människokroppen ska även det tas i beaktning. Men annars är känslan att han själv bestämmer var det tar slut.

Världsrekordet kom trots stort arrangörskaos som drabbade Mondo inför de sista hoppen. Hur ser du på det som hände?

Det är ju inte optimalt. Men, stavhopparna är tämligen vana vid att tävlingarna kan dra ut på tiden och är det någon människa i världen som kan hantera lång väntan är det Duplantis. Väldigt avslappnad och trygg, med en otäck förmåga att slå på fokuset när det behövs.

Vem eller vad talar emot att hans fullständiga dominans ska fortsätta?

Allt talar för att den ska fortsätta. Han är 20-30 centimeter bättre än sin närmsta konkurrent på högsta nivå. Det enda som talar emot var att även romarriket föll, trots att det var störst och bäst en gång i tiden.

Om vi tittar historiskt bland svenska friidrottare, hur högt ska vi ranka honom genom alla tider?

I dag, bland de bästa. OS-guld, VM-guld (förvisso ”bara” inomhus än så länge), EM-guld och ett flertal världsrekord. När han avslutar karriären är han överlägset störst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.