CJ Hunter avliden – blev 52 år gammal

Här dansar olympierna i synk fram på Tokyos gator
Marion Jones och CJ Hunter.
Foto: M. JONES CARTER / AP

CJ Hunter, 52, är död. 

Friidrottslegendaren, som vann VM-guld i kulstötning i Sevilla 1999, var även känd för att ha varit en del av en stor dopningsskandal. 

”Alldeles för ung”, skriver de amerikanska kasttränarnas organisation på Twitter.

CJ Hunter gifte sig med superstjärnan Marion Jones och båda två bildade ett av idrottsvärldens absolut hetaste idrottspar. Hunter var tränare åt Jones under sommar-OS i Sydney 2000. Han hade då valt att avstå från att tävla på grund av en knäskada. 

Men sanningen var något helt annat. För i samband med att Jones sprang hem guldet på 100 meter så kom avslöjandet att CJ Hunter hade åkt fast i en dopningskontroll. IOK meddelade att Hunter hade testats positivt för den anabola steroiden nandrolon fyra (!) gånger. Enligt IOK hade han haft 1 000 gånger det tillåtna värdet och som konsekvens så kastades han ut från OS. 

Dödsorsaken inte fastställd

Ett par år senare eskalerade skandalen. För då kom nästa avslöjande och den här gången handlade det om Marion Jones. Hon hade injicerat anabola steroider i magen. 

Vem som vittnade mot Jones? CJ Hunter. VM-guldvinnaren berättade att han sett Marion Jones ta anabola flera gånger. 

Under onsdagen kom beskedet att CJ Hunter hade gått bort. Dödsorsaken är inte fastställd i skrivande stund. 

”Vi är ledsna att höra att 1999 års världsmästare CJHunter har dött. Hans personbästa var 21.87 meter och han blev inte ens 53. Alldeles för ung, vila i frid”, skriver de amerikanska kasttränarnas organisation på Twitter.

CJ Hunter blev 52 år gammal. 

Kajsa Bergqvist ny förbundskapten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.