Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Caster Semenya: ”Kan döda nästa generation”

Caster Semenya.Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN
Caster Semenya med tennislegendaren Billie Jean King.Foto: TUCKER MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Caster Semenya menar att friidrottens nya regler kring kvinnors testosteronnivåer kan få allvarliga konsekvenser i framtiden.

– Någon måste göra något. Nu får det vara nog, säger hon.

Den sydafrikanska löparstjärnan mötte pressen i samband med en ledarskapskonferens i Johannesburg.

– Om jag låter det här passera, vad händer med nästa generation? Det skulle döda dem. Vad händer med unga tjejer som önskar att springa och som kanske är i samma situation som jag, säger 27-åringen.

– Det här handlar inte om mig. Jag har uppnått allt jag vill här i livet. Jag är världsmästare, Commomwealth-mästare och afrikansk mästare.

Caster Semenya: ”Då får man problem”

Internationella friidrottsförbundets nya regler, som handlar om att kvinnliga medeldistanslöpare måste kunna uppvisa en testosteronnivå under en viss gräns, skulle ha trätt i kraft på torsdagen. Men Semenya, som har förhöjda testosteronvärden och har diagnosticerats med hyperandrogenism, har med stöd av Sydafrikas friidrottsförbund överklagat till idrottens skiljedomstol Cas. Införandet av IAAF:s regler har därför skjutits upp i fem månader.

– Jag vill visa dem att det som de gör inte är rimligt, för när man börjar klassificera kvinnor får man problem, sade Semenya.

 

LÄS MER: Ludmila Engquist bryter 13 år lång tystnad – slår tillbaka mot nya anklagelser. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.