Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Caster Semenya: ”Kan döda nästa generation”

Caster Semenya. Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN
Caster Semenya med tennislegendaren Billie Jean King. Foto: TUCKER MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Caster Semenya menar att friidrottens nya regler kring kvinnors testosteronnivåer kan få allvarliga konsekvenser i framtiden.

– Någon måste göra något. Nu får det vara nog, säger hon.

Den sydafrikanska löparstjärnan mötte pressen i samband med en ledarskapskonferens i Johannesburg.

– Om jag låter det här passera, vad händer med nästa generation? Det skulle döda dem. Vad händer med unga tjejer som önskar att springa och som kanske är i samma situation som jag, säger 27-åringen.

– Det här handlar inte om mig. Jag har uppnått allt jag vill här i livet. Jag är världsmästare, Commomwealth-mästare och afrikansk mästare.

Caster Semenya: ”Då får man problem”

Internationella friidrottsförbundets nya regler, som handlar om att kvinnliga medeldistanslöpare måste kunna uppvisa en testosteronnivå under en viss gräns, skulle ha trätt i kraft på torsdagen. Men Semenya, som har förhöjda testosteronvärden och har diagnosticerats med hyperandrogenism, har med stöd av Sydafrikas friidrottsförbund överklagat till idrottens skiljedomstol Cas. Införandet av IAAF:s regler har därför skjutits upp i fem månader.

– Jag vill visa dem att det som de gör inte är rimligt, för när man börjar klassificera kvinnor får man problem, sade Semenya.

 

LÄS MER: Ludmila Engquist bryter 13 år lång tystnad – slår tillbaka mot nya anklagelser.