"Carl Lewis var dopad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Anklagelsen skakar en hel idrottsvärld:

Carl Lewis var dopad.

Det är doktor Wade Exum, en gång högste chef för USA:s olympiska antidopingprogram, som kommit med dokument som påstås visa att Lewis dopat sig.

Men Lewis manager Joe Douglas säger:

- Carl är oskyldig.

Från 1991 till 2000 var Wade Exum chef för antidopingprogrammet inom USA:s olympiska kommitté - USOC. Den 14 juni 2000 övergav Exum sin post med förklaringen att USOC orsakat honom fysisk och emotionell stress och även förvägrat honom en befordran - allt på grund av hans hudfärg. I juli 2000 stämde Exum USOC för rasdiskriminering. I en eventuell rättegång planerade han också att avslöja en omfattande dopinghärva. Men i förra veckan avvisade domare Robert Blackburn Exums anklagelser. Det innebär att Exum inte heller ges möjlighet att avslöja sin dopingskandal i rätten.

Testades positiv I stället har Exum nu lämnat över 30 000 dokument till ansedda sportmagasinet Sports Illustrated. Det är i dessa som bland andra superstjärnan Carl Lewis anklagas för att ha testats positiv för efedrin, pseudoefedrin och fenylpropanolamin inför OS i Seoul 1988. Enligt Exum ska Lewis ha testats positiv tre gånger under sina OS-förberedelser. Men Lewis friades sedan han hävdat att han oavsiktligen fått i sig preparaten via hostmedicin. I Seoul vann Lewis guld i längdhopp och på 100 meter. 100-guldet vann han först efter det att Ben Johnson testats positiv för anabola steroider. Till Expressen har Lewis sagt: - Jag var inte störd av Ben Johnson personligen, utan av allt han stod för. Det var en hemsk upplevelse. Han marknadsfördes som friidrottens framtid och var bara doping. I dag nekar Lewis representanter till Exums anklagelser. Joe Douglas, Lewis manager, säger: - Carl har inte tagit något prestationshöjande medel. Dick Pound, antidopingbyrån Wadas ordförande, säger: - Vid den här tidpunkten hade Lewis redan fyra OS-guld. Då vet du mycket väl att du måste vara mycket försiktig med vad du stoppar i dig. Själv säger Exum: - Jag ville aldrig hänga ut några idrottsmän. Jag ville aldrig nämna namn. Kan dessa namn reda ut saken och förändra systemet? Det får vi se. 1988, när Lewis påstås ha dopat sig, var Arne Ljungqvist nybliven ledamot i IOK:s medicinska kommitté:

Huvudansvarig - Men jag var ju redan huvudansvarig för antidopingarbetet inom Internationella friidrottsförbundet. Och vi har aldrig haft några positiva prover på Lewis. Har du nånsin hört talas om att Lewis lämnat positiva dopingprov? - Nej, det har jag inte. Men en nationell utredning om dopingmisstankar mot Lewis hade kunnat genomföras utan IOK:s kännedom? - Ja, det är ju en nationell angelägenhet. Tror du på Exum? - Jag har ingen aning. Men att han ligger i tvist med USOC är ju ganska bra att veta när man ska värdera de här påståendena.

Fotnot: Efedrin är en alkaloid som utvinns ur arter av växtsläktet Ephedra. Den är avsvällande, luftrörsvidgande effekt och psykiskt stimulerande. Efedrin är centralstimulerande, som amfetamin och kokain, fast svagare. Drogen finns i mediciner för hosta och hösnuva, men också i bantningsmedel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.