Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryter tystnaden efter dopingavstängningen

Förra veckan hölls en presskonferens där det presenterades att Robel Fsiha testat positivt för doping. Förbundets generalsekreterare Stefan Olsson vid podiet.
Robel Fsiha vann EM-guld i terränglöpning i december. Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Fsiha har nu testats positivt för doping. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Robel Fsiha.Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Friidrottförbundet höll presskonferens om dopingfallet. Förbundskapten Karin Torneklint (till vänster), generalsekreterare Stefan Olsson (mitten) och ordföranden Johan Storåkers (till höger)Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

EM-guldmedaljören Robel Fsiha, 23, har testats positivt för doping. 

För SportExpressen kommenterar nu den svenske friidrottaren för första gången dopingfallet. 

– De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, säger Fsiha. 

Fsiha kommer att begära ett B-prov, rapporterar SVT

I fredags förra veckan kom nyheten som skakade om friidrott-Sverige. Långdistanslöparen Robel Fsiha, som vann EM-guld i terränglöpning så sent som i december, har testats positivt för doping. Starka reaktioner lät inte vänta på sig. 

– Det är fruktansvärt tråkigt. Jag blir både ledsen och förbannad, sa friidrottslegendaren och IOK-ledamoten Stefan Holm. 

– Jag känner mig personligen lurad, definitivt. Samtidigt är jag väl medveten om att det inte är slut, det är ingen som är dömd. Det har gått 25 timmar, så jag har hunnit lugna ner mig. Men jag känner mig besviken och lurad, sa förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

”Jag är lite ledsen”

Sedan nyheten blev känd har det varit tyst från Fsiha, men under tisdagsförmiddagen nådde SportExpressen löparen, som befinner sig i Etiopien, över telefon. 

Han säger att han är ”ledsen”, men att han inte vet så mycket. 

– Jag vet ingenting. De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, annars äter jag ingenting. 

Hur reagerar du på dopingavstängningen? 

– Jag är lite ledsen, men jag vet ingenting. 

Du har inte dopat dig? 

– Nej. 

Vilken substans som hittats i testet är hittills okänt, och Robel Fsiha säger att han inte vet något om det heller. Dopingtestet, som gjordes utanför tävling, togs den 25 november, alltså två veckor före EM-tävlingarna där Fsiha tog guld. På frågan om han var dopad då svarar han ”nej”. 

– Ja, de gjorde det före (EM). De gör det nästan varje vecka, varje lördag, söndag. Varje vecka. Jag äter ingenting så... 

Vad gör ni nu? 

– Jag ska komma till Sverige nästa vecka, jag har hittat en flygbiljett. Det är bra. Vi ska prata med alla när jag kommer hem, säger Fsiha. 

Fsiha tävlar för Spårvägen i Sverige. Klubbens sekreterare David Fridell säger att Fsiha nämnt för Spårvägen att han tagit medicin. 

– Om det sen är det eller inte. Vi vill kunna prata med honom ordentligt och se vad det är han har käkat. I det här läget vågar jag inte säga något om det. 

– Han tar ju olika energidrycker och kosttillskott, vilket det ju inte är helt ovanligt att göra, och de kommer han att ta med hem så att vi kan se vad det är. Om det är sådant han inte ska äta, helt enkelt. Det är därför vi vill att han ska komma hem så fort som möjligt, säger Fridell.   

Tränaren: ”Jag har varit chockad”

Fsihas tränare Patrik Mehlin lämnade ett skriftligt meddelande i lördags. Där skrev han följande: 

”Jag vet att det är många som vill höra vad jag har att säga om Robels positiva dopingtest. Sen jag fick beskedet har jag har varit chockad och mått väldigt dåligt”, skriver Mehlin och fortsätter:

”Jag har pratat med Robel som vill komma hem och ta med de energidrycker och kosttillskott han använder och få dem analyserade. Jag vill också att han kommer hem. Jag vill kunna prata med honom öga mot öga för att få fler svar. Språkbrister gör att det kan vara svårt att veta om han förstår mina frågor över telefon. Det enda jag i dag med säkerhet vet är att jag är och har alltid varit helt emot doping och att jag gjort vad jag kunnat för att få Robel att vara försiktig med vad har får i sig”.

SportExpressen har tidigare också varit i kontakt med Robel Fsihas agent Hussein Makké, och hans agentur kommenterade dopingnyheten med ett utlåtande. 

”Vi är väldigt förvånade över nyheterna i dag om Mr. Robel Fshia. Det är första gången vi hör om detta, och vi är mycket sorgsna över att höra de här nyheterna. Vi stöder endast en ren idrott, så vi är glada att se att tester och ansträngningar fungerar för att fånga personer som försöker fuska i vår vackra sport. Det finns ingen plats för fusk och vi står endast bakom en ren idrott”

Robel Fsiha har fram till 14 februari på sig att begära en analys av B-provet, och det vill han göra, enligt Spårvägens David Fridell. Han är tills vidare avstängd av Svensk Antidoping. 

Förbundskaptenen: ”Allt är dåligt för svensk friidrott”

Karin Torneklint, förbundskapten, kommenterar det senaste svenska dopingfallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.