Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bryr mig inte, glad att de tog honom”

Förbjuden substans hittad i urinprov.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenske friidrottsstjärnan Robel Fsiha har testats positivt för doping. 

Provet togs i slutet av november - bara ett par veckor innan hans EM-guldmedalj i terränglöpning. 

– Jag bryr mig inte! Jag är glad att de tog honom, säger Juan Pineda, en kontroversiell agent som representerade svensken vid tiden för dopingprovet. 

Under fredagen blev det känt att friidrottaren Robel Fsiha, 23, testats positivt för doping. Provet gjordes den 25 november, utanför tävling, i Etiopien. Bara två veckor senare vann långdistanslöparen guld i terräng-EM, och nominerades till ”månadens friidrottare” av det europeiska friidrottsförbundet. 

Fsiha är avstängd under utredning, och mycket är oklart kring fallet. Bland annat är det inte känt vilken substans han testats positivt för. 

– Vi kan inte ge information om substans och dom är inte beslutad än. Från svensk friidrott känner vi ett stort allvar och en stor sorg, säger förbundets ordförande Johan Storåkers.

”Han tävlade bara i mitt företag”

SportExpressen söker 23-åringen, men har ännu inte hört hans version. Men David Fridell från klubben Spårvägen, som Fsiha representerar, säger: 

– Han är oförstående kring vad som hänt.

Under tiden för dopingtestet och terrängguldet var Fsiha representerad av den spanske agenten Juan Pineda. Det är en omstridd person i friidrottsvärlden, som var agent för den kenyanske dopingavstängde löparen Abraham Kiptum.

Pinedas agentur kommenterade Kiptums fall och skrev på sin Twitter att de var ”chockade” och tror starkt på ”en ren idrott”. Pineda ska också ha haft täta band till den somaliske tränaren Jama Aden, som haft flera atleter som åkt dit för doping. 

När SportExpressen når Pineda säger han att han inte känner till att Robel Fsiha testats positivt. 

– Jag vet inte. Han tävlade bara i mitt företag. Efter Bahrain Maraton som var i februari förra året har vi inte hört något från honom. Efter EM i december sa han att han hade en ny manager. 

Dopingtestet gjordes innan december. 

– Ja, och vad vill du veta? 

Då var han er klient. Jag undrar hur ni reagerar på det?  

– Lyssna, jag bryr mig inte! Även om det var i juni, maj, december, i går. Jag bryr mig inte. Vad kan jag säga? Han är inte min atlet. Du tror att han är min atlet, han är inte min atlet. Du får kontakta hans manager. 

Du var hans manager när dopingtestet gjordes. Så jag undrar hur det känns att ha haft en atlet hos er som dopats när han var hos er? 

– Jag vet ingenting om honom, från februari till december. Efter Bahrain vet vi ingenting om honom. 

– Jag är glad att de tog honom. När antidopingpersoner tar personer, då är vi glada. Vi är trötta på fuskare, säger Pineda. 

”Väldigt förvånande”

Efter Pineda tog Hussein Makké över som Fsihas agent i början av januari. När SportExpressen talar med honom under fredagsförmiddagen får han nyheten om Fsiha, och reagerar med stor förvåning.

– Jag är chockad. Först och främst är det sorgligt. Sånt här har absolut ingen plats i vårt företag och vårt team. Vi fördömer alla atleter, vem det än är och vilken nationalitet den har, som gör så här. Ingen tvekan om det, säger Makké.

Senare kom Makkés agentur med ett officiellt uttalande: 

”Vi är väldigt förvånade över nyheterna i dag om Mr. Robel Fshia. Det är första gången vi hör om detta, och vi är mycket sorgsna över att höra de här nyheterna. Vi stöder endast en ren idrott, så vi är glada att se att tester och ansträngningar fungerar för att fånga personer som försöker fuska i vår vackra sport. Det finns ingen plats för fusk och vi står endast bakom en ren idrott”.
 

Friidrottsförbundet har svårt att hålla koll på idrottare utomlands: ”Måste hjälpa dem att förstå vår kultur”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.