Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bröt ihop – kunde inte hålla tillbaka tårarna”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Vad får Armand Duplantis att bryta ihop? 

Att som 20-åring slå världsrekord? 

Nej, åsynen av ett monument i mamma Helenas uppväxtort i Dalarna.

– Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka, säger stavhoppsstjärnan i en intervju med tidningen Café

De flesta har koll på Armand Duplantis svensk-amerikanska bakgrund. Hans mamma Helena flyttade till USA som 20-åring för att utöva sjukamp och studera på college i Baton Rouge, och där träffade hon den amerikanska stavhopparen Greg Duplantis. Armand Duplantis och hans syskon är födda och uppväxta i USA, men har tillbringat mycket tid i Helena Duplantis uppväxtort Avesta i Dalarna. 

I en intervju i Cafés januarinummer, som nu finns att läsa på nätet, berättar den 21-årige världsrekordhållaren att hans mamma har en speciell relation till dalahästar, och att den klassiska landskapssymbolen dyker upp på flera ställen i familjens hus i Louisiana. 

Faktum är att Armand Duplantis själv har en speciell relation till dalahästen – åtminstone en specifik. Närmare bestämt världens största. 

Bredvid den 13 meter höga dalahästen, som går att skåda i Skogsbo utanför Avesta, står nämligen ett 6,18 meter högt monument – som en hyllning till Duplantis världsrekordnotering från i vintras. 

– Jag var aldrig speciellt stolt efter att jag slagit världsrekordet, jag var mer  ́”jaja, awesome”. Men när jag såg monumentet vid dalahästen insåg jag för första gången betydelsen av mina prestationer. Det är modigt av dem att sätta ett monument av mig bredvid symbolen för hela landskapet. Jag bröt ihop när jag såg det, jag kunde inte hålla tårarna tillbaka, säger Duplantis till Café. 

”Lite väl mycket festande”

Stjärnan har inte bara dalahästar gemensamt med sin mamma, utan även valet av college. Duplantis gick ett år på Louisiana State – trots att han kunnat bli proffs och håvat in miljoner. En stor anledning var tillgången till träningsanläggningarna, enligt Cafés intervju. 

Duplantis erkänner även att han, trots sina skyhöga ambitioner för stavhoppningen, stundtals rycktes med i det festpräglade collegelivet. 

 – Jag försökte spara festerna till helgen. Men även om jag bara festade på helgen är det för mycket när du är mitt i säsongen, du vet. När jag ser tillbaka på det var det förmodligen lite väl mycket festande, i alla fall ur en idrottsmans perspektiv. Men det var en väldigt rolig erfarenhet. 

Duplantis om tändvätskan

Så efter ett år där han utklassat världseliten i tävling efter tävling, slagit två världsrekord och dessutom raderat ut Sergej Bubkas högsta hopp utomhus – vad motiverar Armand Duplantis till att fortsätta hissa den där ribban?

Tro det eller ej: tvivlare. Det finns få som inte håller med om att Armand Duplantis är världens bästa friidrottare just nu, men 21-åringen verkar hitta motivation i att läsa in kritik där den egentligen kanske inte finns. 

I ett inslag som Radiosporten sände i somras diskuterade ett par sportjournalister Duplantis möjligheter den stundande utomhussäsongen. Succé var förstås ledordet, men alla var inte helt övertygade om att han skulle kunna klara 6,15 och bli bäst genom tiderna utomhus just den sommaren. 

– Svenska reportrar från Expressen, Aftonbladet och liknande hade ett panelsamtal där de diskuterade om jag kunde hoppa 6,15 den här sommaren. Efter min första tävling efter covid trodde ingen av dem att jag kunde komma i samma form som förut. Jag njöt lite av det och uppskattade den motiverande delen. Att folk tvivlade på mig gav mig en extra växel, säger Duplantis till Café.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.