Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Braksuccé i EM för norske 17-åringen

Jakob Ingebrigtsen firar med sina bröderFoto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BORGEN, ØRN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norges brödratrio Ingebrigtsen stod för en stor braksuccé i EM-finalen på 1500 meter. 

Sjuttonåriga Jakob Ingebrigtsen vann efter millimeterdrama.

– Det är helt sjukt. Det betyder väldigt mycket. I många år har det varit dröm att få springa med mina bröder. Och nu vinner jag – det är ett par för tidigt, säger den unga norrmannen till SVT.

I semifinalen föll Filip Ingebrigtsen med 600 meter kvar av loppet. Där och då såg EM-äventyret ut att vara krossad för Ingebrigtsen, men han tog sig upp, stod för en urstark upphämtning och rusade in på en tredjeplats. Något som räckte för att fixa en finalplats. En final där han fick se en av sina bröder vinna

I finalen drog Jakob Ingebrigtsen upp tempot – och bröderna Filip och Henrik hakade på.

Jakob Ingebrigtsen, 17, vann

Inför sista varvet låg de samlade i täten. Jakob skulle stanna i täten hela vägen till efter mållinjen. Mot slutet såg det ut som att den blott sjuttonåriga norrmannen skulle krokna. Men ingen löpare han ifatt honom och han korsade mållinjen – endast ett par centimeter före silvermedaljören Marcin Lewandowski från Polen. Den unga norrmannen har mer att ge.

– Det är helt sjukt. Det betyder väldigt mycket. I många år har det varit dröm att få springa med dem. Och nu vinner jag – det är ett par för tidigt, säger han till SVT.

– Det motiverar mig extra mycket att jag utvecklats så mycket på ett år. Det motiverar mig att bli ännu bättre på löpning. 

 Henrik Ingebrigtsen fick nöja sig med en fjärdeplats efter att Marcin Lewandowski och Jake Wightman spurtat om mellanbrodern. Filip, som kämpat så för att ta sig till final, orkade inte längre än till en 12:e plats.

Efter loppet sprang ynglingen Jakob ärevarv med en vikingahjälm på huvudet tillsammans med sina två äldre bröder.

SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin.

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.