”Han blir den bäst betalda i världen”

Armand Duplantis tar världsrekordet i stavhopp inomhus: ”Svindlande”.
Duplantis firar världsrekordet.
Foto: FOTO OLIMPIK / FOTO OLIMPIK/SIPA USA SIPA USA
6,17 är det högsta stavhoppet någonsin - både inomhus och utomhus.
Foto: FOTO OLIMPIK / FOTO OLIMPIK/SIPA USA SIPA USA
Daniel Wessfeldt och Armand Duplantis under friidrotts-VM i Doha.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

FALUN. Den nye världsrekordhållaren i stavhopp är svensk och heter Armand Duplantis.

Efter 20-åringens 6,17-hopp i Polen är han världens hetaste friidrottare.

– Någon ekonomi behöver han nog inte oroa sig över i hela sitt liv, säger Duplantis manager Daniel Wessfeldt. 

Klockan var strax efter 20.20 på lördagskvällen när Armand Duplantis slog till.

I sitt andra försök på 6,17 seglade 20-åringen över ribban och blev därmed ny världsrekordhållare i stavhopp, en centimeter bättre än Renaud Lavillenies tidigare inomhusrekord. Ingen stavhoppare har någonsin hoppat högre än Duplantis. Sergej Bubkas utomhusrekord ligger på 6,14.

– Jag har aldrig sett en större talang i friidrott, säger Daniel Wessfeldt. 

Armand Duplantis ekonomiska succé efter världsrekordet

Managern beskiver Duplantis som Sveriges nästa internationella superstjärna. Han lovar också att 20-åringen kommer att slå fler världsrekord innan karriären är över.

– Nu gäller det att han behåller båda fötterna på marken, gör vad han ska och fortsätter träna. Vi har ett OS i sommar. Han kommer att bli världens hetaste friidrottare. Han har varit superlovande innan, många har skrivit om honom och han har slaktat massa ungdoms- och juniorvärldsrekord. Nu kommer han bli varje tävlingsarrangörs våta dröm, säger Daniel Wessfeldt.

Armand Duplantis är sedan tidigare sponsrad av den tyska skojätten Puma och den österrikiska energidryckstillverkaren Red Bull. Kontraktet med Puma skrev ”Mondo” på så sent som i somras efter att ha gått ut college i USA. Reglerna för collegeidrottare säger att atleterna varken får tjäna pengar eller ha sponsorer. Redan där och då säkrade Duplantis sin ekonomiska framtid, enligt Daniel Wessfeldt.

Vad innebär det här världsrekordet för hans karriär rent ekonomiskt?

– Det innebär mycket. Plötsligt blir han förmodligen den bäst betalde friidrottaren i hela världen. Det avspeglar sig i de avtal han redan har. De är så prestationsbaserade att man höjer både sin bonus och sin basersättning också. De är ju skitglada. Det är ju det här de vill.

– Någon ekonomi behöver han nog inte oroa sig över i hela sitt liv. Det kommer bara trilla in andra sponsorer, säger Daniel Wessfeldt. 


TV: Duplantis efter världsrekordet: ”Kan fortfarande inte tro det”

Svenska stjärnan överlycklig efter monsterhoppet på 6,17 meter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.