Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bisarra loppet – alla (!) diskas

De fyra löparna som diskas i VMFoto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Khaddi Sagnia är ett av Sveriges medaljhopp i VMFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Friidrotts-VM i Birmingham bjöd på bisarra – och historiska – scener.

För första gången i ett professionellt mästerskap blev samtliga löpare i ett lopp diskvalificerade. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger TV4:s expert A Lennart Julin. 

Abdalleleh Haroun var först att falla ifrån av stjärnorna som stod på startfält under heat tre av 400-metersloppet. Löparen från Qatar tjuvstartade och blev därmed diskad.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Men det är okej, det kommer fler chanser, säger Haroun till nyhetsbyrån AP.

Det var dock bara början. När loppet väl gick i gång såg de skarpögda domarna att samtliga löpare vid minst ett tillfälle vardera sprang in på konkurrenters banor. Slutresultatet blev att samtliga löpare blev diskade. 

Alla blev diskade

De "skyldiga" hette Steven Gayle, Austria Karpinskis, Alonzo Russel och Bralon Taplin. Enligt Twitter-kontot Athletics Weekly stod de för en historisk bedrift. 

"Alla löparna i ett lopp blev diskade, och statistikern Mark Butler bekräftar att det är första gången det händer i friidrottens historia", skriver Athletics Weekly.  

– Jag har aldrig varit med om något liknande, konstaterade TV4:s expert A Lennart Julin. 

Bralon Taplin har världsårsbästa på distansen och tjuvstartande Haroun har ett VM-silver på meritlistan.

Enligt AP lämnade Grenada in en protest mot beslutet att diska Bralon Taplin. De menade att han redan sprang på en rak bana och inte drog någon fördel av att korsa linjen. Men protesten avslogs av juryn då de granskat videon och kommit fram till att Taplin trampat på linjen precis i kurvan.

I och med att Taplin diskats ligger vägen nu öppen för tjecken Pavel Maslak. Maslak, som slutade tvåa i sitt heat, ses som storfavorit till att ta sitt tredje raka VM-guld på distansen.

Inomhus-VM varar under fyra dagar: 1–4 mars.