Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bianca Salming om Börjes ALS

SportExpressen träffar Bianca Salming i Helsingfors.
Foto: Philip Gadd
Börje Salming stöttade Bianca på plats under EM i München.
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

HELSINGFORS. Hockeyikonen Börje Samling har drabbats av ALS.

Nu berättar hans dotter, friidrottsstjärnan Bianca Samling för första gången om tiden efter sjukdomsbeskedet.

– Jag tror inte att någon kommer kunna förstå hur det känns, säger Salming.

Finnkampen blev inte som Bianca Salming hade tänkt sig. Mångkamperskan rev ut sig tidigt i höjdhoppet och slutade sist på 1.76. Visserligen tog Sverige en grenseger och till slut totalseger på damsidan, men Salming var inte nöjd med sin insats i Helsingfors.

– Det är så jävla dåligt. Förhållandena var inte perfekta, men jag borde hoppa högre än så här, säger 23-åringen.

Nu återstår en tävling innan Bianca Salming kan summera säsongen. Den har bland annat innehållit personbästa i sjukamp och åttonde plats på EM, men också ett tungt besked inom familjen.

I mitten av augusti meddelade hennes pappa, hockeylegendaren Börje Samling, att han drabbats av nervsjukdomen ALS. 

”Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet”, skrev 71-årige Salming i ett uttalande.

Börje Salming är en av svensk ishockeys främsta spelare genom alla tider. Han slog igenom på 1970-talet och gjorde 16 säsonger i NHL med Toronto, där han uppnådde ikonstatus. Efter karriärens slut valdes Salming in i hockeyns Hall of Fame.

Dottern Bianca om Börje Salmings ALS

Under EM i München vädjade Bianca Salming om att inte behöva svara på frågor om sin pappa, men efter Finnkampen berättar hon för SportExpressen om de senaste veckorna.

– Det har varit hemskt. Jag har haft min bästa sommar på ett sätt, samtidigt som det värsta tänkbara har hänt. Det har varit tufft, säger Bianca Salming.

23-åringen säger att friidrotten har hjälpt henne. 

– När jag tränar är den enda gången jag kan tänka på annat. Då tänker man bara på att hoppa över en ribba eller springa över en häck. Det är skönt.

Bianca Salming: ”Blir påmind om det hela tiden”

Omvärlden har vetat om Börje Samlings sjukdom i snart en månad. Inom familjen har dock tillståndet varit känt längre än så.

– Det blev lite som att man fick beskedet igen när vi gick ut med det. Mottagandet har varit fint för pappa, men samtidigt blir det extra jobbigt eftersom man blir påmind om det hela tiden, säger Bianca Salming.

Hur verkar Börje hantera detta?

– Man kan inte förstå själv hur det känns. Jag tror inte att någon kommer kunna förstå det.

Börje Salming skrev i sitt uttalande att kampen mot ALS kommer bli en prövning, större än han någonsin stått inför.

”Just nu vilar jag i kärleken från min familj och vetskapen att jag får bästa tänkbara vård”, kommenterade hockeylegendaren.

TV: Höjdpunkterna från Sveriges dubbelseger i Finnkampen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.