Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bianca Salming: "Får säga vad fan de vill"

Bianca Salming. Foto: Instagram / INSTAGRAM
Bianca med pappa Börje. Foto: Instagram / INSTAGRAM
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN
Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Precis som pappa har hon tävlat med brutna ben i kroppen.

Och precis som pappa spås även Bianca Salming, 17, en stor framtid.

SportExpressen talade med friidrottstalangen om jämförelserna med Carolina Klüft, det svåra beslutet att hoppa av gymnasiet – och kritikerna som säger att hon är för långsam.

– De får säga vad fan de vill – jag vet att jag kommer bli snabbare, säger Salming.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Carolina Klüft vs Bianca Salming

Höjdhopp

Klüft: 1,85

Salming 1,79

200m

Klüft: 24,61

Salming: 26,56

800m

Klüft: 2:18.77

Salming: 2.23:35

100m häck

Klüft: 13,92

Salming: 14,64

Längdhopp

Klüft: 6,08

Salming: 5,72

Kula

Klüft: 13,27

Salming: 14,91

Spjut

Klüft: 42,00

Salming: 48,26

Hon har redan tagit guld på junior-SM och nordiska mästerskapen.

Men sedan en dryg månad kan Bianca Salming, 17, även titulera sig bäst i Sverige – av alla kvinnor – i mångkamp. I sitt första seniormästerskap någonsin vann hon guld med 4143 poäng.

– Det var sjukt stort. Jag har aldrig tävlat mot seniorer tidigare, så det var första gången jag kunde jämföra mig med alla andra. Jag lever mycket på att jag har långa ben och jag är stark. Så att tävla med de som är äldre är kul, och det gynnar nästan mig, säger hon.

"Jag älskar att göra mycket"

Hon har hållit på med ishockey tidigare, men mångkampen föll sig mer naturligt. Och även om hon är en lika stor talang i höjdhopp och spjut är det uteslutet att satsa på en individuell gren.

– Jag skulle aldrig klara av att bara hålla på med en gren. Jag skulle typ bli deprimerad (skratt). Jag älskar att göra mycket och många olika saker. Knepet är att vara så jämn som möjligt i allting. Man måste hitta en balans och inte tänka på allt.

Men måste man inte nöta mycket?

– Jo. Och jag har inget tålamod alls! Det är problemet.

Hur går det då?

– Jag och min tränare (Vlado Petrovic) har kört ihop i snart fem år, så vi känner varandra bra. Vi har våra fajter. Men när man har tränat ihop så länge blir han nästan som en pappa. Och man vet hur det är när ens pappa står och skäller på en. Det är inte så himla kul (skratt).

När tryter tålamodet?

– Det är från dag till dag. Vissa dagar kan jag stå hur länge som helst och nöta. Men ibland dyker det upp problem, och så vägrar jag erkänna att jag har fel. När jag står upp för min sak, och så tycker min tränare något annat. Så står vi och diskuterar. Men det brukar sluta med att vi möts på mitten till slut.

"Inte jobbigt att få frågor om pappa"

Det är ofrånkomligt att pappa kommer på tal. Sedan hennes barnsben har Börje följt med henne på tävlingar och uppmuntrat henne, och samtidigt låtit henne välja helt själv.

Foto: Instagram / INSTAGRAM

– Det är inte jobbigt att få frågor om honom. Det påverkar mig inte så mycket, utan det är mest kul att jag kan... speglas i min pappa. Jag vill ändå vara som min pappa på många sätt. Han en stor förebild för mig.

Är ni lika?

– Både och. Om man ser till jävlar anamma och att alltid ge 100 procent kommer det nog från pappa. Men i många situationer är vi ganska olika.

Som när då?

– Tålamodet, kanske. Jag är en lite mer aggressiv som person. Kanske har att göra med att jag är tjej. Jag tar ut det lite mer och får panik (skratt).

Du har sagt att han ofta hjälper till att lugna ner dig under tävlingar?

– Det är precis så. Jag får "attacker" ibland, till exempel när jag inte får riva ut mig i höjdhopp eller när jag måste vinna en tävling. Han är världens lugnaste person och kan hjälpa mig då. Just för att vi är så olika.

"Jag är ju lite vild av mig..."

Och vissa likheter finns det faktiskt också. Precis som Börje Salming vägrade hålla sig borta från isen när Gerard Gallant trampade upp halva hans ansikte med en skridsko, så att han fick sy 300 stygn, så händer det att Bianca trotsar läkarnas och tränarnas råd.

På sitt första junior-SM hoppade hon höjdhopp med ett brutet ben i foten.

– Jag är ju lite vild av mig... Jag hade stått på händer och bröt tån veckan innan SM och missade det. Då var jag helt förstörd. När det var individuella SM veckan efter hade tån läkt ihop litegrann. Tränarna rekommenderade mig att inte tävla, men jag kände att jag inte ville missa det.

Du gick emot dem?

– Ja… Det kändes ändå helt okej. Alla kan säga vad som helst men i slutändan måste man bestämma själv.

Hur var det då? Gör det inte ont?

– Jo. Det var kanske inte det bästa resultatet heller. Men jag hade kul i alla fall.

Det är nu du får höra att du är lika tuff som pappa?

– Precis. Jag har hört det några gånger.

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Vägen till eliten är lång och som 17-åring kräver friidrotten i princip en heltidssatsning för att lyckas. Det har lett Bianca Salming till ett annat svårt beslut – att hoppa av gymnasiet.

– Skolan har aldrig riktigt varit min grej, och det kändes som att allting jag gjorde blev halvdant. För att jag inte kunde satsa på friidrott fullt ut heller. Nu ska jag ge friidrotten en chans i åtminstone ett år. Sedan kan jag plugga när som helst och friidrotten får jag inte tillbaka.

Var det ett svårt beslut?

– Min mamma har alltid varit öppen med att jag får göra precis hur jag vill. Pappa ville att jag skulle tänka efter så att jag inte ångrar mig. Det var ett svårt beslut. Det är läskigt att bryta normer på det sättet. Men nu är det en lättnad. Det känns verkligen som rätt väg att gå.

Hyllar Klüft: "En förebild"

Sommarens stora mål är junior-VM i Polen i juli för 17-åringen. Carolina Klüft var lika gammal när hon vann sitt första JVM-guld i Chile. Och tack vare Bianca Salmings fina resultat så jämförs de två med jämna mellanrum.

Deras resultatserier inte långt ifrån varandra, och Salming är bättre än vad Klüft var i både spjut och kula vid samma ålder.

Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

– Hon är en förebild. Hon har gjort precis det jag vill göra. Jag har sett flera gamla videoklipp med henne när hon har vunnit stora mästerskap. Då blir man alldeles tårögd och tänker: "Jag vill också!". Hon är en förebild på många sätt.

Och Salming har klart för sig vad hon behöver jobba på för att fortsätta utvecklas.

– Jag måste bli snabbare. Jag är ganska lång och har inte fått kontroll på min kropp ännu, vilket har stor betydelse i varje gren. Det är många som säger: "visst, Bianca är bra, men hon för långsam för att kunna bli bäst".

Vad känner du då?

– Jag känner bara att jag inte bryr mig. De får säga vad fan de vill – jag vet att jag kommer bli snabbare.

Vad gör du om tio år?

– Det är sjukt läskig tanke. Jag känner att jag kanske... har vunnit OS-guld (skratt).

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!