Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Therese Johaug portas från svenska storgalan

Skidstjärnan Therese Johaug satte världsårsbästa på 10 000 meter med hjälp av en ljushare på en gala i Oslo på torsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug slog till med nytt världsårsbästa på Bislett-stadion i går.

Men hon är inte välkommen till Bauhausgalan i Stockholm.

Anledningen? Dopingavstängningen som hon redan har avtjänat.

– Tycker de så kan vi inte göra någonting åt det. Vi får respektera det beslutet, säger Johaugs agent Jörn Ernst.

Skidstjärnan Therese Johaug, 32, har blivit mer och mer intresserad av löpning. I går kväll kom hon till start på ”Impossible Games” på Bislett-stadion i Oslo, där även namn som Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Karsten Warholm tävlade, och hon imponerade stort.

Johaug sprang 10 000 meter på 31.40, vilket innebar nytt världsårsbästa. Det var också den fjärde bästa tiden någon i Norge gjort på distansen – genom tiderna.

Experten Kajsa Bergqvist var imponerad i SVT:s sändning från tävlingen:

– Vilken motor hon har! Vilket pannben! Hon bara kör, kör, kör!

Portas från Stockholm

Frågan är nu om Johaug kommer göra fler friidrottstävlingar i sommar, eller om hon kommer ha fokus på att förbereda sig inför skidsäsongen. Klart är i alla fall att vi inte kommer få se henne på Diamond League-tävlingen i Stockholm den 23 augusti.

Jan Kowalski är tävlingsledare för Bauhausgalan (tidigare DN-galan) och han förklarar att de har som princip att inte bjuda in idrottare som varit avstängda för doping. Och Johaug har som bekant varit avstängd i 18 månader efter att ha ertappats med anabola steroider i kroppen.

– Vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger Kowalski till SVT.

– Hon är fri att tävla och har avtjänat sitt straff. Man får som arrangör välja vilken image man vill ha på sin tävling.

När SportExpressen lämnar beskedet till Johaugs manager Jörn Ernst säger han:

– Tycker de så kan vi inte göra någonting åt det. Vi får respektera det beslutet. Det är helt upp till dem. Annars har jag ingen kommentar till det.

”Ren okunskap och dumhet”

Dagbladets krönikör Esten Säther tycker att beskedet från Bauhausgalan är beklagligt.

– Jag tycker det är synd att inte arrangören inte sätter sig in vad domen egentligen säger. Den säger ju att hon inte fuskat avsiktligt. Det är väldigt tydligt, säger Säther.

– Man måste klara av att skilja på man har dopad sig avsiktligt, och inte avsiktligt. 

Är du överraskad? 

– Ja, det är helt meningslöst. Jag trodde att man hade kommit ett steg längre. Vi kämpar med det är i Norge också. Vi har kolleger i Norge som inte sätter sig i vad domen egentligen säger. Det här är bara ren okunskap och dumhet.

Även Diamond League-galan i Oslo (som i vanliga fall heter Bislett Games men i år döptes om till ”Impossible Games”) brukar säga nej till idrottare som varit dopingavstängda. Men för Therese Johaug gjorde man ett undantag.

Tävlingschefen Steinar Hoen förklarar för VG att det berodde på att han ”tror till hundra procent på hennes förklaring” om hur hon fick i sig anabola steroider, alltså att Norges landslagsläkare gav henne en salva mot munsår som innehöll förbjudna preparat.

– I min värld var det inga tvivel om att vi skulle bjuda in henne. Jag såg inga problem med det, säger Hoen.


Armand Duplantis vann stavhoppet i ”Impossible Games” inför läktare fyllda med dockor och andra figurer som skolbarn hade gjort till tävlingen..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.