Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergqvists nobb: ”Var mentalt slut”

Guldlycka för Melwin Lycke Holm
Kajsa Bergqvist. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Kajsa Bergqvist. Foto: BILDBYRÅN
Kajsa Bergqvist och Jacob Hård. Foto: SVT

Hon gör sin tionde säsong som expert i SVT:s friidrottssändningar. 

Men från början var Kajsa Bergqvist, 43, inte alls intresserad av tv-jobbet. 

– Jag var mentalt slut när min karriär var över, säger Bergqvist som vet att hon kan låta dryg när folk ber henne visa ett hopp i dag. 

Det spelar ingen roll att hon har gjort det otaliga gånger, när Kajsa Bergqvist i dag sätter sig i expertstolen för att kommentera Bauhausgalan kommer hon att vara nervös.

– Jag är faktiskt alltid det. Och jag har ofta ifrågasatt det, varför måste jag vara det? Men jag var nervös varje gång jag skulle tävla också oavsett hur liten eller stor tävlingen var. Å andra sidan tror jag att det kan vara bra till en viss gräns, att man känner anspänningen och blir fokuserad. 

Det har gått över 13 år sedan Kajsa Bergqvist slutade med höjdhoppet, kickarna hon fick genom tävlandet har hon lärt sig att leva utan. 

– Den ultimata kick som man fick när man gick in på en fullsatt arena och publiken ställde sig upp och vrålade, det är nog inte ens sunt att försöka hitta den någon annanstans nu, säger hon och fortsätter:

– Vad än jag gör i mitt liv nu kommer jag aldrig bli lika bra på det som jag var på att hoppa höjd. Det var en omställningsperiod med att inse det, men nu känns det helt okej att leva utan det. 

När hoppade du höjd senast? 

– Det är nog nästan tio år sedan, några år efter jag avslutat min karriär gjorde jag det. Men den gången svor jag på att aldrig någonsin göra det igen. Jag vill behålla känslan i huvudet hur det känns att kunna hoppat högt, även om jag rent praktiskt inte kan det längre. Men känslan i skallen den har jag fortfarande kvar, och den vill jag inte förstöra. 

– Därför kommer jag aldrig mer försöka hoppa höjd igen. 

Kajsa Bergqvist berättar att hon ofta får frågan om hon ”bara kan visa ett hopp”, men att svaret då alltid är nej. 

– Det är nästan så att jag kan känna mig dryg när jag inte bjussar på ett hopp, och det är svårt att förklara. Men jag vill verkligen inte. Och helt ärligt tror jag att det är bäst för alla inblandade. Det skulle inte vara någon vacker syn att se mig hoppa i dag.

Och om hon skulle göra comeback på friidrottsarenan så skulle det vara i en helt annan gren än höjdhopp. 

– Då skulle jag satsa på kulstötning, det var jag också bra i. Jag var explosiv när jag hoppade höjd, och det behöver man vara i kulstötning också. Så ska jag göra comeback får det bli kula, haha. 

”Då hittade jag kärleken igen”

Hon stormtrivs med rollen som expert i SVT:s friidrottssändningar, speciellt den som kommentator. Men det var långt i från självklart att Kajsa Bergqvist skulle hoppa på tv-uppdraget. 

– Från början var jag väldigt skeptisk. När jag fick frågan när jag hade slutat vad jag skulle göra nu sa jag att jag absolut inte kommer bli expert i tv. Och jag var inte heller intresserad när frågan väl kom. 

Varför?

– Jag har alltid älskat friidrotten men när man är under väldigt mycket press då tappar man det perspektivet lite grann. Och det gjorde jag, kanske framför allt under sista året av min karriär. Jag avslutade min karriär för att jag var mentalt slut, snarare än att jag hade någon skada. Efter det var jag ganska trött på allt som hade med friidrott att göra. 

– Men när jag fick frågan igen från SVT några år senare, då var det annorlunda. Och jobbet som expert gjorde att jag hittade kärleken till friidrotten igen. 

”Jag mår inte bra av det”

När Kajsa Bergqvist kommenterar och ger sin syn på saker i SVT:s friidrottssändningar resulterar det inte sällan i att andra medier lyfter upp hennes åsikter. 

– Jag brukar inte läsa vad som skrivs om mig, men det händer att mitt namn dyker upp när jag googlar och läser på inför tävlingar. Då ser jag att man har plockat upp något som jag har sagt i sändning. För övrigt kollar jag aldrig. 

– Det gjorde jag inte under min karriär heller, då undvek jag det snarare. Jag vill inte veta, jag mådde inte bra av det. Och det är väl likadant nu. Jag blir bara stressad av att läsa om mig själv. 

Kajsa Bergqvist menar dock att hon är medveten om att det hon säger i tv får ett stort genomslag. 

– Men jag försöker att inte tänka på det, då skulle det nog låsa sig. 

Hur tycker du att svensk friidrott står sig just nu?

– Oerhört bra. Visst är det en speciell säsong i och med corona. Men jag tror inte vi har haft så många någonsin på topp tio-statistiken även om det till stor del beror på att man har kunnat tränat på i Sverige och komma in på idrottsplatser, till skillnad mot i många andra länder. 

– Men även bortsett från det så har vi två solklara världsettor (Armand Duplantis och Daniel Ståhl) och flera andra som är topp åtta och som hade varit där även ett vanligt tävlingsår. Och det tycker jag är ett fantastiskt facit för en så pass liten nation som Sverige. 

– Jag vet inte om svensk friidrott har varit så här stark sedan början på 00-talet vilket är väldigt glädjande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.