Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas: ”Jag tänkte vad är det här..?”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/DOHA. Kalle Berglund hade ingen chans på medaljerna i finalen på 1500 meter. 

Men svensken visade att formen är fortsatt god – han sprang in på det nya svenska rekordet 3:33,70. 

– Det var inte många lätta meter under det här loppet, säger Berglund i SVT.

Det var taktiken – och en superspurt – som tog Kalle Berglund till VM-final på 1500 meter. Svensken placerade sig medvetet långt bak i fältet och såg till att säkra finalplatsen under de sista 100 meterna. 

I finalen stod det snabbt klart att samma upplägg inte skulle bli möjligt, för att kunna delta i medaljstriden. Kenyanerna Timothy Cheruiyot och Ronald Kwemoi satte upp ett skyhögt tempo från start, och Berglund låg länge sist i fältet. 

Farten var för hög för att 23-åringen skulle kunna ta speciellt många placeringar, men slog återigen till med en imponerande spurt och tog sig förbi flera motståndare. Berglund var nia mål – och satte dessutom svenskt rekord med 3:33,70. 

Kalle Berglund om det tuffa loppet

– Han gör en fantastisk insats, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT.

– Kämpigt, det var inte många lätta meter under det här loppet. Det var bara att kriga för varje meter. Hade det gått långsammare hade jag haft en bättre chans. Jag kan inte vara missnöjd, men jag hade velat springa snabbare och komma lite högre upp i resultatlistan, säger Berglund själv i SVT. 

Cheruiyot vann guldet före algeriern Taoufik Makhloufi. Rutinerade polacken Marcin Lewandowski tog brons. 

Kalle Berglund hyllas av amerikanen Craig Engels som slutade tia i finalen, med tiden 3.34.24.

– Jag har tränat med honom i St Moritz och han kör hårt. Sen märkte jag honom i semifinalen, han kom som ett skott och jag tänkte: ”vad är det här?”.  Sen slog han mig i dag, han är riktigt stark. Vad fick han för tid?

3.33.70.

– Va? Det är riktigt bra! Fan vad kul. Det är roligt att se andra nationer än bara Kenya vara med och göra riktigt bra ifrån sig på 1500 meter.

Förvirrade scenerna: ”Hjärnsläpp”