Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är förkrossad – tyckte det var kul”

Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: IBRAHEEM AL OMARI / BILDBYRÅN REUTERS X03632

DOHA. Efter Perseus Karlströms historiska VM-brons riktade hans vän och träningskollega Evan Dunfee hård kritik mot det svenska friidrottsförbundet för deras behandling av gångsporten. 

Han delade dessutom ut en känga till Armand Duplantis - något kanadensaren nu ångrar och ber om ursäkt för. 

– Jag sa några dumma och taktlösa saker, säger han. 

Kort efter att Perseus Karlström passerat mållinjen som trea i herrarnas lopp över 20 kilometer så gick han fram till den kanadensiska gångstjärnan Evan Dunfee (som tog brons på herrarnas 50 kilometer tidigare i mästerskapet) och gav honom en varm kram. 

Karlström berättar att han och Dunfee i många år har haft en nära relation. 

– Evan var med på mitt första juniormästerskap 2007. Året efter var han den enda som kom fram till mig innan start och önskade mig lycka till. Vi har tränat ihop i många år och bodde ihop i St Moritz i år. Han är min närmsta träningskompis, säger Karlström. 

Dunfees attack efter Karlströms guld

Dunfee var själv tagen efter Karlströms triumf, men samtidigt upprörd över att gångsporten marginaliseras i Sverige. Sverige är ensamt i världen med att ha gångsporten separerad från friidrottsförbundet, vilket kanadensaren Dunfee menar är helt fel. 

Till Aftonbladet gick Dunfee till attack mot det svenska friidrottsförbundet och de svenska medierna och blandade dessutom in stavhoppsstjärnan Armand Duplantis i ekvationen. 

– Jag ska inte säga vad jag tänkte säga om Mondo men... Percy pratar i alla fall svenska. Han förtjänar så mycket uppmärksamhet för han lägger verkligen ner själ och hjärta i det här, säger han till tidningen. 

Dunfees ursäkt till Armand Duplantis

Det är något som Dunfee ångrar i dag. När SportExpressen når honom för att be honom förklara vad han menade så backar han och ber Duplantis om ursäkt. 

– I går kväll, sekunder efter att en av mina bästa tagit en medalj fick jag några frågor och i stundens hetta - i denna mycket känslosamma stund - sa jag några dumma och taktlösa saker, säger han. 

– I stundens hetta så försökte jag lite skämtsamt säga ”att han faktiskt pratar svenska”. Jag tyckte själv att det var kul och det var aldrig min avsikt att vara elak. Mondo verkar vara en superhärlig kille och jag vill honom inget ont. 

Dunfee berättar att han står fast vid att han ”tycker det suger” att de svenska gångarna inte är en del av det svenska friidrottsförbundet. Inte minst sedan han ser Karlström som en fantastisk ambassadör för sporten. 

Han ångrar nu att han inte la fokus på det efter loppet. 

– Jag är förkrossad över hur mina uttalanden fick mig att framstå och jag ångrar dem djupt. Jag säger alltid vad jag tycker, men i går saknade mina ord eftertanke och jag är besviken på mig själv.  

 

LÄS MER: Rasar efter VM-bronset: ”Behövs en förändring”

LUDVIG HOLMBERG: Flåsar i mitt öra: ”Den enda som trott på mig” 

LÄS MER: Stoppas av vakter när han vill fira VM-guldet