Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bengtssons svar på rivalens kritik: ”Oj!”

Foto: JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Internationella olympiska kommittén uppmanar alla aktiva att fortsätta förbereda sig som vanligt inför OS i Tokyo. Det får olympiska mästarinnan i stavhopp, Ekaterina Stefanidis, att reagera starkt:

Vill IOK att vi ska riskera vår egen, vår familjs och allmänhetens hälsa bara för att träna varje dag?”, skriver Stefanidis på Twitter.

– Oj! Men där håller jag inte med henne, svarar Angelica Bengtsson.

26-åringen har i stället en egen lösning klar: Att fly ut på landet. 

Runt om i idrottsvärldens ställs tävlingar, ligor och mästerskap in på löpande band. Under tisdagen kom bland annat beskedet att herrarnas fotbolls-EM skjuts upp ett år.

Men vad gäller OS i Tokyo i sommar kom ett helt annat besked samma dag.

Internationella olympiska kommittén (IOK) meddelade att OS fortfarande är planerat att avgöras mellan den 24 juli och 9 augusti.

I ett uttalande från IOK sades bland annat detta:

IOK uppmanar alla idrottare att fortsätta förbereda sig inför OS i Tokyo på bästa sätt”.

Men nu får IOK svidande kritik.

Grekiska superstjärnan Ekaterina Stefanidi, som vann OS-guld 2016 och VM-guld 2017, menar att IOK inte förstår de aktivas situation.

Olympiska mästarinnan: ”Försätter oss i fara”

Det här handlar inte om hur det kommer att se ut om fyra månader. Det handlar om situationen just nu”, skriver Stefanidis på Twitter.

30-åringen fortsätter:

Vill IOK att vi ska riskera vår egen, vår familjs och allmänhetens hälsa bara för att träna varje dag? Ni försätter oss i fara redan i dag, inte om fyra månader”.

https://twitter.com/KatStefanidi/status/1239924265803284480?s=20

När SportExpressen tar kontakt med den svenska stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson, 26, blir hon överraskad över sin konkurrents hårda ord.

– Jag vet ju inte hur Stefanidis tränar, men jag skulle säga att det här är upp till var och en, säger Angelica Bengtsson.

Du reagerade inte på samma sätt efter IOK:s besked?

– Nej, tvärtom. Jag blev jätteglad när jag fick höra i går att OS fortsatt är tänkt att avgöras som tidigare. Då har jag ju fortfarande något att planera inför.

Just nu befinner sig Angelica Bengtsson hemma i Växjö där hon tränar på som vanligt. Men hon är väl medveten om att förutsättningarna kan förändras, att träningsanläggningarna snabbt kan stängas ner.

Har ni redan förberett någon krisplan?

– Ja, det har vi faktiskt gjort.

Berätta.

– Då har vi tänkt att flytta ut på landet. Till där jag är uppväxt.

Krisplanen: Att flytta hem till byn

Det handlar mer exakt om lilla Väckelsång, en dryg mil norr om Tingsryd. Där Angelica Bengtsson tillbringat sin barndom.

– Det skulle bli som när jag växte upp. Vi hade ju byggt upp en liten stavhoppsanläggning där. Så på något sätt skulle vi lösa det. Jag skulle inte behöva sluta att träna.

Hur såg den anläggningen ut?

– Pappa har ju en gård där. Meden gummimatta på grusgången så det blev en bana, en riktig grop och så en presenning över en massa småmadrasser och ett par stolpar man fick klättra upp och fästa ribban på.

Vad är ditt personliga rekord där?

– Hmm, kanske 3,50? Nä, det var nog uppemot fyra meter ändå.

Angelica Bengtssons fortsätter:

– Hänger man där ute och tränar skulle man ju inte utgöra någon risk för någon annan.

Tror du att det här blir verklighet?

– Jag hoppas verkligen inte det. Vi har ju fantastiska förutsättningar här i Växjö, och sedan vill jag ju inte bli av med allt det sociala runtomkring.

Klockan tickar för det svenska landslaget

Friidrottarna är förstås inte de enda som kommer att ha svårt att förbereda sig som vanligt inför OS. Det gäller alla.

Och för till exempel svenska dressyrlandslaget är situationen ytterst komplicerad.

– Vi hoppas att tävlingarna kommer i gång i maj. Om de gör det kan OS bli av. Men får vi inte tävla förrän vi kommer in i juni är det väldigt svårt, säger förbundskaptenen Bo Jenå till SVT Sport.

Jenå menar att det är helt avgörande att man hinner tävla en månad innan det är dags att sätta hästarna i karantän inför överresan till Japan.

– Vi går in i karantän 7 juli. Då vi måste vi ha tävlat en hel del innan. En knapp månad är för lite, säger Jenå till SVT Sport.

 

LÄS MER: Så påverkas alla ligor och idrotter av corona-utbrottet

LÄS MER: Zlatan donerar en miljon kronor

LÄS MER: SHL inför värvningsstopp 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.