Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bengtsson slog sitt eget rekord - igen

Foto: Maja Suslin / Scanpix
Angelica Bengtsson, 17, fortsätter att överraska friidrottsvärlden. Inför ett fullsatt Globen och hundratusentals tittare i TV4 slog hon juniorvärldsrekordet tre gånger - och nu siktar hon på medalj vid inomhus-EM i Paris nästa vecka. - Jag ska se vad jag ligger nu i Europa. Förhoppningsvis ligger jag så bra till att jag kan få medalj, säger hon.
Angelica Bengtsson beskrivs som "stavhoppsundret".
Vid XL-galan i Globen i går förstärkte hon det när hon krossade sitt färska juniorvärldsrekord - tre gånger om.
Först 4,53, sen 4,58 och jublet i Globen var öronbedövande när 17-åringen seglade över 4,63.
Hennes tidigare rekord från SM i helgen, 4,52, höll bara i två dagar och på två dagar har hon höjt rekordet med otroliga 15 centimeter.
Trots succén var Angelica Bengtsson samlad efter tävlingen.

I duell med Isinbajeva

Nu vill hon se om hennes hoppning räcker till medalj vid senior-EM i Paris med start nästa vecka. Då ställs hon bland annat mot ryska suveränen Jelena Isinbajeva.
- Jag vill hoppa högre där. Jag ska se vad jag ligger nu i Europa. Förhoppningsvis ligger jag så bra till att jag kan få medalj. Jag ska försöka hålla mig på den här nivån.
Du slog ganska bra tjejer där ute i kväll.
- Det var häftigt att vinna över Fabinan Murer till exempel. Jag har mött finskan och norskan förut och jag tror jag förlorade då. Det är skönt att gå om lite folk.
På några dagar har du höjt ditt personliga rekord med 21 centimeter från 4,42...
- Det känns bra. Man kanske inte kan förvänta sig så jättemycket högre så snabbt hela tiden. Men någon gång. Det är bara kul att man kommit upp så mycket.
Juniorvärldsrekord tre gånger samma kväll, hur är det möjligt?
- Jag har tränat mycket styrka i vinter så jag är snabbare i ansatsen, kan verkligen trycka på, jag kan använda nya stavar och de stavarna får mig att flyga högre.
Hur kändes 4,68?
- Det kändes som jag hade höjden. Jag måste upp en till stav för att ta det.

Pappa: "Magiskt"

Pappa och tränare Glenn Bengtsson:
- Magiskt. Det här är hennes natur, hon älskar det här. 4,63, det finns inte. Inför sista höjden sa jag att hon skulle strunta i det, men hon ville hoppa vidare...
Daniel Wessfeldt - agenten bakom friidrottsvärldens största profiler och svenska stjärnor i tiotals år med namn som Stefan Holm, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Jelena Isinbajeva - är sedan ett och ett halvt år tillbaka Bengtssons agent och rådgivare.
- Det här är riktigt bra. Folk fattar nog inte hur bra det här är. Det är en så svår gren stavhopp, det tar flera år innan du blir bra, säger han.
Rent kommersiellt, kommer hon att bli störst av alla stjärnor vi har haft i Sverige?
- Absolut, det kan hon bli. Alla vill vara med på den här resan. Hennes topp kommer att vara vid OS i Brasilien 2016 (Rio de Janeiro), då tar hon förmodligen 5,15.
Angelica Bengtsson och de andra svenska deltagarna fick minst 25 000 kronor i deltagarbonus vid XL-galan. Dessutom fick Bengtsson drygt 10 000 kronor för sitt nya juniorvärldsrekord, enligt SPORT-Expressens uppgifter.