Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bara snurrar – då hade man ringt 112”

Kalle Berglund längst ut till vänster på upploppet Foto: C More
Efter loppet kollapsade Berglund rejält Foto: Ludvig Holmberg

OSLO/STOCKHOLM. Kalle Berglund, 23, var jublande glad över att slå svenskt rekord på den engelska milen. 

Men efter loppet mådde svensken inte speciellt bra fysiskt. 

– Hade man vaknat upp så här en morgon hade man ringt 112, säger Berglund.

Det hade stått sig i 44 år. Men när Diamond League avgjordes i Oslo på torsdagen slogs till slut Anders Gärderuds rekord på den något ovanliga distansen en engelsk mil (1609 meter). 

Kalle Berglund hamnade tidigt långt bak i fältet, men såg tidsmässigt ut att kunna gå mot rekordet. Och efter ett starkt sista varv gick 23-åringen i mål som åtta på tiden 3:53,83, drygt en halvsekund snabbare än Gärderuds tid 1975. 

För TV4 berättar Berglund att hans främsta fokus under Bislett Games inte låg på att slå rekordet, utan att helt enkelt bara kunna genomföra tävlingen. 

– Det märks att jag inte tävlat på ett tag, jag blev skadad för två veckor sedan. Jag trodde inte det var möjligt. Det är kul att slå ett rekord, man vill slå svenska rekord. Det var kul att det lyckades nu, säger han i TV4. 

Kalle Berglund kollapsade: ”Spykänslor”

Efter loppet var Kalle Berglund helt utpumpad, sjönk ihop på huk inne på arenan – och hulkade. Så hårt pressade han kroppen i rekordloppet.

När SportExpressen ber honom förklara känslorna säger han:

– Det bara snurrar och får spykänslor. Det känns som att man har 40 graders feber och är sjuk. Hade man vaknat upp så här en morgon hade man ringt 112, det kan jag säga...

– Det blir en jävla chock för kroppen.

Men vi behöver inte ringa 112 nu?

– Nej, jag tror jag klarar mig. Det brukar gå över rätt snabbt.

Engelska milen är aningen längre än de 1 500 meter som Kalle Berglund brukar springa. Uppladdningen var inte heller helt optimal.

En vadskada gjorde att han missade Bauhausgalan i förra veckan och han har tvingats till alternativ träning den senaste tiden.

– Jag har inte sprungit i spikskor på tre veckor.

Vaden känns okej nu?

– Jag tror det.