Bahta avstängd – tar nu frågan till domstol

Foto: BILDBYRÅN
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Meraf Bahta är avstängd för dopingförseelse. 

Men den svenska friidrottsstjärnan är inte nöjd med beslutet – och lämnar nu in en stämningsansökan till Svea hovrätt.

– Meraf vill ha upprättelse och rättelse, det är grundorsaken, säger Ulf Björklund som är en av personerna som står Meraf Bahta allra närmast.

Det var den 24 juni som det slutgiltiga beskedet kom: Den svenska medeldistanslöparen Meraf Bahta stängs av i ett år efter brott mot bestämmelserna om vistelserapportering, vilket innebär att idrottaren måste meddela Riksidrottsförbundet vart hon befinner sig någonstans för eventuella dopingtester. 

Bahta friades först av dopingnämnden, men det beslutet överklagades av dopingkommissionen som gjorde att beslutet hamnade hos riksidrottsnämnden.

Avstängningen gäller från 1 september 2018, och 30-åringen är därmed fri att tävla i VM i Doha i oktober. 

Men nu står det klart att Meraf Bahta inte accepterar riksidrottsnämndens beslut. 

Bahta har lämnat in en stämningsansökan till Svea hovrätt som riktar sig mot riksidrottsförbundet (RF), gällande riksidrottsnämndens beslut att stänga av henne. 

Den svenska friidrottaren vill rikta stämningen mot dopingkommissionen, som överklagade den första friande domen, men de är inte en egen juridisk person utan en del av RF. 

Meraf Bahta tar fallet till Svea hovrätt

Bahta vill att hovrätten friar henne helt, och vill dessutom frias i väntan på deras dom.  

”Meraf Bahta yrkar att Svea hovrätt fastställer att Riksidrottsnämndens beslut är ogiltigt, alternativt upphäver beslutet. Hon yrkar också att hovrätten – omedelbart och utan mot- partens hörande – beslutar att inhibera Riksidrottsnämndens beslut för tiden intill dess att hovrätten har avgjort målet och förklarar att avstängningen tills vidare inte ska gälla”, skriver det juridiska ombudet Thore Brolin i stämningsansökan. 

Meraf Bahta kritiserar processen som ledde till att hon blev avstängd på flera punkter. Hon menar bland annat att dopingnämnden, dopingkommissionen och riksidrottsnämnden är samma juridiska person, och att processen därför inte varit opartisk. Hon menar även att ledamöter i dopingkommissionen och riksidrottsnämnden varit jäviga.

Ulf Björklund: ”Vet att de hade friat henne”

När SportExpressen pratar med Ulf Björklund, som är en av personerna som står Meraf Bahta allra närmast, svarar han: 

– Meraf vill ha upprättelse och rättelse, det är grundorsaken, säger han. 

Han är tränare i hennes klubb Hälle IF och den som beskrivits som hennes ”svenska pappa” efter att hon immigrerade från Eritrea 2008.

– Det är jävsituationer och hopblandningar av vem som är vem och juridiska personer. Det kan inte vara två i en liksom, det är väldigt mycket. 

Han fortsätter: 

– Det är samma metod som Caster Semenya gjorde. Hon gick till högsta dömande instans i Schweiz. Hon blev ju dömd av Cas som ligger i Schweiz. Och för Merafs del måste hon gå till en domstol i Sverige. Så det är liksom den vägen som är närmast, säger han.

Man kunde inte ha tagit det direkt till Cas? 

– Det där är en djungel. Jag hade gärna sett det för jag vet att de hade friat henne. Men jag låter juristerna bedöma vilken väg som är bäst.

SportExpressen har sökt Bahtas juridiska ombud Thore Bolin som inte vill lämna några kommentarer.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.