Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bahta får tävla i EM – trots utredningen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Landslagsstjärnan Meraf Bahta utreds för dopingbrott och riskerar att stängas av i 24 månader.

Men hon kommer i väntan på ett eventuellt straff inte att stängas av förbundet och kan därför tävla i EM i augusti. 

– Vi har sagt att det i nuläget inte finns någon anledning att införa några sanktioner, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Aftonbladet var först med att berätta att en svensk landslagsfriidrottare på högsta elitnivå utreds för dopingbrott, bara veckor före friidrotts-EM i Berlin.

Under fredagen valde svenska friidrottsförbundet att berätta att det rör sig om Meraf Bahta. 29-åringen har missat tre dopingkontroller och/eller gjort administrativa fel, och riskerar därmed att stängas av.

– Det är inte helt och hållet sant att det rör sig om tre missade dopingkontroller. Vi har en individ som har tre felaktigt inmatade uppgifter i systemet, förklarade förbundskapten Karin Torneklint i torsdags. 

En utövare måste, i enlighet med antidopingorganet Wadas regelverk, rapportera var man befinner sig för att dopningskontrollanter ska kunna genomföra oannonserade tester utanför tävlingsarenorna. Om man står för tre uteblivna registreringar på tolv månaders tid kan man få en avstängning som sträcker sig till upp till 24 månader. 

Riskerar avstängning

Just nu ligger den svenska stjärnans ärende på bordet hos Riksidrottsförbundets dopingkommission. Saken kommer dock hanteras först efter friidrotts-EM, som äger rum 7-12 augusti. Det är RF:s dopingnämnd som ansvarar för en eventuell dom. 

– Vi har två jurister i kommissionen som förbereder ärendet och så tas det upp i vårt möte i mitten av augusti. Mötet är 17-18 augusti. Då vet vi om vi lägger ner utredningen eller om den behöver kompletteras eller om utredningen är klar att skicka till dopingnämnden, säger dopingkommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg, som inte blev förvånad när han fick höra om fallet. 

– Jag har väntat på att det här skulle komma förr eller senare. Det är naturligtvis så att vissa är väldigt noggranna med registreringen och andra har det svårare. Förr eller senare missar någon.

”Är så klart orimligt”

– Man måste sätta missarna i perspektiv. Var det så att personen inte skickade in någonting alls eller blev personen plötsligt sjuk? Var det ett flygplan som var försenat? De här tre förseelserna gör det till ett ärende, men det är långtifrån säkert att det blir någonting. Man måste värdera vad missarna står för.

Vad klassas som godtagbar ursäkt?

– Det finns inga fasta regler för det, men säg att du har blivit sjuk och åkt in till sjukhus. Då är det så klart orimligt att du ska vara noga med att kolla din mejl. Och så kan det vara ett missat flyg. Så det är saker som vederbörande inte rimligen kan ha rått över.

Förbundet: ”Ingen anledning till sanktioner”

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson berättade för SportExpressen under torsdagen att förbundet först hoppades på ett besked denna vecka. Men han har också förståelse för att processen tar tid.

– Det har vi varit tydliga med. Vi har respekt för att de ska göra det här jobbet i den takten de känner sig trygga med i arbetet, mer bråttom än så får det inte vara. Det måste vara en riktig bedömning, men i möjligaste mån vill vi ha den så snabbt som möjligt, säger Olsson.

Förbundet har heller inte för avsikt att stoppa Bahta från att tävla i EM.

– Det är upp till oss att göra en annan bedömning där. Men vi har sagt i nuläget att det inte finns någon anledning till att införa några sanktioner. Oavsett nivå är personen i fråga fri att tävla, säger Stefan Olsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.