Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar skräcktiden hos skandaltränaren

Jackie Areson tillsammans med hunden Elsie.
Mary Cain spåddes bli USA:s nästa löparstjärna men knäcktes av Alberto Salazar.Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Areson hade inte Salazar som personlig tränare men fick ändå höra elaka kommentarer från honom.
Alberto Salazar.Foto: RYAN KANG / AP TT NYHETSBYRÅN

För drygt en månad sedan blev den världsberömde friidrottstränaren Alberto Salazar avstängd i fyra år för dopingbrott. 

Därefter har Salazar hamnat i ytterligare blåsväder när flera kvinnliga löpare berättat hur han systematiskt kommenterat deras vikt för att trycka ner dem.

SportExpressen har träffat en av de utsatta - som i ett exklusivt möte nu berättar om trakasserierna:

– Min rumpa var för stor och jag skulle aldrig bli en bra friidrottare, säger den tidigare 5000-meterslöparen Jackie Areson som tävlat i VM för både USA och Australien.

Jackie Areson och hunden Elsie kommer ner för trappan och möter oss. Inte i Portland eller på någon annan plats där livet tidigare handlat om att springa så fort som möjligt utan i hemmet i Börje socken en mil utanför Uppsala.

På övervåningen, i ett rött hus mellan skog och åkrar, har 31-åriga Jackie Areson nu bott i sex veckor tillsammans med sambon Tommy. 

– Som barn var Sverige mitt favoritland. Jag vet inte varför men jag älskade det, säger Areson när vi har kommit in.

– Jag brukade åka med min mamma till Ikea bara för att få leka när jag var liten.

”Hade varit känd för att vara kontroversiell”

Vi träffar Jackie Areson inte bara för att hon är en 31-årig amerikansk kvinna på äventyr i de svenska skogarna utan framför allt för ett inlägg som hon publicerade på Instagram nyligen.

Areson var en av löparna i det så omtalade ”Oregon Project” – Nikes träningsprojekt i Portland lett av Alberto Salazar – som bland annat knäckte underbarnet Mary Cain. Cain berättade förra veckan om hur Salazars behandling gav henne självmordstankar, fem brutna ben och ett självskadebeteende som gjorde att hon började skära sig. Trots att projektet innehöll flera av världens bästa löpare fanns inga utbildade dietister eller psykologer att vända sig till. Alla anställda var Salazars vänner.

– Jag togs om hand av en grupp manliga tränare som alla var överens om en sak: att jag behövde bli smalare. Och smalare. Och smalare, berättade Mary Cain för New York Times.

Efter att det tidigare underbarnet trädde fram har flera andra kvinnliga löpare också berättat om hur Salazar hånat dem för deras vikt.

Jackie Areson kom till projektet som 23-åring 2011 och hade Steve Magness som personlig tränare.

– Alberto hade varit känd för att vara kontroversiell och det visste jag innan jag åkte. Jag var inte så oroad men efter ett par månader började jag märka mer av hans ”fat shaming” och kvinnohatande kommentarer, säger Areson.

”Till slut kanske folk börjar lyssna”

Areson är glad att hon inte hade Salazar som sin personlige tränare, vilket de andra löparna i projektet hade. Det hindrade honom däremot inte från att fälla kommentarer om hennes utseende.

– Det var alltid kommentarer om att jag var för tjock och om att jag inte skulle klara saker. Min rumpa var för stor och jag skulle aldrig bli en bra friidrottare. Senare samma dag kunde jag göra ett riktigt bra lopp på en OS-tid och då helt plötsligt ”såg jag mager ut”. Jag berördes inte så mycket av det men han var galen och behövde något att vara besatt av.

Du hade tur som klarade av att inte bry dig?

– Ja, jag har alltid haft väldigt tur men många människor har problem med sin självkänsla. Särskilt kvinnor inom sport.

– Jag tror att många tjejer kommer fram och gör ett par bra lopp innan de får problem och väger för lite. Det är lätt att springa bra i ett eller två år men att springa bra i många år är riktigt svårt, det tror jag blir bortglömt ofta.

I Mary Cains kritik mot Alberto Salazar och Oregon Project menade hon att de bara hade program designade för män. Areson håller med.

– Så är det tyvärr överallt. Det är äldre män som kanske inte ens sprungit eller varit friidrottare själva. De har alla pengar och all makt, säger Areson.

– Kvinnors och mäns fysiologi är så olika. Det är enkelt för män att vara både smala och muskulösa och jag tror att många män inte förstår hur annorlunda kvinnors kroppar är, med östrogen och att vi behöver fett för att överleva.

Kan det hjälpa att ni är flera som talar ut nu?

– Ja och förhoppningsvis kan yngre kvinnliga atleter märka av beteendet hos sina tränare och säga ifrån.

Hon menar att hon alltid försökt berätta om sina upplevelser från Oregon Project och blev glad när Mary Cain trädde fram.

– En del av mig log då eftersom jag tänkte att ”till slut kanske folk börjar lyssna på det här”. Jag har sagt det i år och dar nu till alla som velat lyssna.

Blev avstängd fyra år för dopingbrott

Redan efter sex månader i Portland med Oregon Project kände Jackie Areson att hon inte kunde bli långvarig där. Hon lämnade i augusti 2012, femton månader efter att hon kom. Det handlade framför allt om stämningen i gruppen, där de kvinnliga löparna blev manipulerade.

– Det var hela teamet med psykolog, tränare och till och med de manliga idrottarna som var problemet. Det var inte bara Alberto även om han var den högsta och mest excentriska rösten. Det är skrämmande med personer som psykologen Darren Treasure till exempel, som kom undan genom att vara lite mer tystlåtna.

Hon säger att Salazar vanligtvis hängde upp sig på en viss kvinnas utseende varje vecka och på frågan om hon kan beskriva honom som person säger hon att det är svårt.

– Jag vet inte om jag kan beskriva honom. Han är bara en väldigt dålig människa. Kanske hade han sina anledningar och sina egna problem också. 

– Det var som att vi var på en annan planet där hans beteende kändes naturligt för honom men så galet för oss. Hans sätt att motivera folk var att prata om deras vikt och säga att de var tjocka. 

Nu har Salazar som bekant fått en lång avstängning för dopingbrott. Areson säger att hon fortfarande kan fundera över vad hon brukade få för energidryck.

– Ibland undrade man när vi fick dryck för att återhämta oss, hade de lagt droger i den? Jag blev testad många gånger men man undrar alltid ”jag sprang så här bra nu, tänk om…”. Han var galen och han hade absolut kunnat göra något sånt.

Hur gick karriären när du hade lämnat projektet?

– Det går alltid upp och ner i idrott. Jag bytte från USA och började tävla för Australien där jag kom med i två VM-lag. Jag presterade bra men sedan blev jag övertränad.

”Ibland blir jag cynisk”

När sponsorerna försvann kände Jackie Areson att ”okej, det kanske är dags att göra något annat”. Det gjorde hon också och när hon jobbade i en butik i Australien kom Tommy från Sverige in.

– Jag sa direkt till honom att ”jag har alltid drömt om att komma till Sverige”, säger hon och skrattar.

– Och nu är vi här!

Hon följde med Tommy till Sverige och kylan som både hon och hunden Elsie älskar. Här är det också en annan dröm som gått i uppfyllelse.

– Jag jobbar med logistik på Ikea. Vi packar upp varor som kommer in och vissa dagar går jag två mil på jobbet.

Även om den tidigare 5000-meterslöparen själv tagit sig till sitt drömland och lyckats stänga ute elaka kommentarer om sin kropp har det hon sett andra uppleva förstört hennes kärlek till sporten.

– Jag älskar fortfarande att springa, men det är svårt att titta på sporten och vara en supporter till alla som springer så fort.

– Ibland blir jag cynisk nu när jag känner till vad som försiggår bakom kulisserna. Med Nike och med andra atleter som man ser och hör historier från. Jag tittar inte på Diamond League och mästerskap längre.

https://www.instagram.com/p/B4o5JtTnhcz/