Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar: Aregawis avstängning hävs

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Nils Petter Nilsson

Hon blev bannlyst från landslaget efter dopingskandalen.

Men snart kan Abeba Aregawi vara tillbaka.

På tisdag tar förbundet ett nytt beslut i frågan – och enligt SportExpressens källor talar allting för att avstängningen hävs.

Världens antidopingbyrå (Wada) valde att fria Abeba Aregawi efter att hon testat positivt för den förbjudna substansen meldonium, för ganska exakt ett år sen. Anledningen: Situationen kring just meldonium var speciell, i och med att det precis blivit dopingklassat, och värdet bedömdes vara väldigt lågt.

Men det svenska friidrottsförbundet valde ändå att agera och stänga ute henne från OS i Rio. De satte också upp två krav som Aregawi var tvungen att uppfylla för att få tävla för Sverige igen.

1) Hon skulle genomgå förbundets egen antidopingutbildning.

2) Hon skulle ge förbundet full insyn i vilka hon samarbetar med nere i Etiopien.

Nu är båda kraven uppfyllda.

Flera möten med Aregawi

Enligt SportExpressens källor har Abeba Aregawi varit på plats i Stockholm under den senaste tiden och haft möten med både förbundskapten Karin Torneklint och förbundets antidopingansvarige Anders Rydén. Hon har genomgått utbildningen och hon har även accepterat att förbundsläkaren Sverker Nilsson blir hennes nya rådgivare i medicinska frågor. Han ska kontaktas så fort det finns några som helst oklarheter kring, till exempel, mediciner eller kosttillskott.

Men det är inte landslagsledningen och Karin Torneklint som tar beslut kring avstängningen, utan det är förbundsstyrelsen. De kommer att ta upp ärendet under ett möte på tisdag och SportExpressens källor förklarar att ”allting talar för att Aregawi får tillåtelse att tävla för Sverige igen”. Frågan är snarare vilken nivå hon håller i dag, efter ett helt år utan några tävlingar alls.

Comebacken i den svenska landslagsdressen lär dock inte ske under inomhussäsongen, utan mer troligt är att Aregawi är tillbaka på banan igen i sommar och därmed blir högaktuell för en plats i truppen till VM i London.

Abeba Aregawi har sprungit hem två VM-guld och ett EM-guld sen hon blev svensk medborgare i slutet av 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.