Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att hon är snäll och söt påverkar inte det”

Meraf Bahta. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Therese Johaug. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

BERLIN. Meraf Bahta riskerar avstängning i upp till två år – samtidigt som hon tävlar i EM.

I nästa vecka avgörs hennes öde.

En fällande dom från Riksidrottsförbundet (RF) innebär att Sverige tvingas lämna tillbaka de eventuella medaljer som Bahta tagit i Berlin.

– Det påverkar inte oss, det är reglerna som gäller, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopingkommission.

Tre missar i vistelserapporteringen till dopingjägarna innebär att Sveriges löparstjärna Meraf Bahta riskerar avstängning i upp till två år.

Förbundet lämnade in en överklagan mot en av missarna, men i dag kom beskedet att RF:s jurister gett avslag. Missarna står fast. Och nu ska ärendet upp i dopingkommissionen.

Mötet är planerat den 17 augusti.

– Då kommer ett ställningstagande, säger ordföranden Åke Andrén-Sandberg.

– Vi är sex personer i kommissionen, men Sverker Nilsson är jävig eftersom han är läkare i friidrottsförbundet. De två juristerna har i princip redan tagit ställning, så det är vi andra tre som ska bedöma om det här är förlåtligt eller om det ska anmälas till dopingnämnden.

Dopingnämnden, som också ligger under RF, är sen den instans som ska slå fast hur hårt straffet ska bli.

 

LÄS MER: Bahta bryter tystnaden: "Väldigt, väldigt ledsen" 

Ska tävla i EM

Vad kan leda till att hon inte anmäls?

– Det är att vi tre inte tycker samma sak som juristerna. Om vi tycker att det här är förlåtligt, i enlighet med reglerna som finns, då blir det ingen anmälan till nämnden, säger Åke Andrén-Sandberg.

– Jag vet inte mer än vad jag fått reda på genom er journalister. Men den 17 augusti får jag samlad information, då får vi alla kort på bordet. Då ska dopingkommissionen ta ställning.

Meraf Bahta kommer alltså att tävla i EM, trots den minst sagt besvärande situationen. Hon tävlar på både 5 000 och 10 000 meter och är medaljfavorit på båda instanserna. Tar hon medalj kommer hon dock att bli av med dem i efterhand, om RF väljer att stänga av henne.

Åke Andrén-Sandberg har dock inga synpunkter på det.

– Nej. Hon och friidrottsförbundet har all rätt att göra på det här sättet. Om det är klokt eller inte, det kan man diskutera, men de har tagit det här beslutet och det får de stå för.

Försvårar det ert arbete?

– Nej, inte det minsta.

 

LÄS MER: Daniel Ståhl pikar rivalerna efter kvalsuccén 

Jämför med Johaug

Han drar en parallell till fallet med den norska skidstjärnan Therese Johaug, som stängdes av i 18 månader efter att ha fått i sig anabola steroider via en läppkräm.

– Det är som jag sa vid Therese Johaug-fallet: Det påverkar inte att hon är snäll och rar och söt och har blivit lurad av en doktor. Det är reglerna som gäller.

– Samma sak här. Att hon är känd och kanske har läs- och skrivsvårigheter och har tagit medaljer på EM – det påverkar inte. Reglerna gäller.

Klockan 21.35 på onsdag kväll gör Meraf Bahta sin första start. Då är det final på 10 000 meter.

SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018