Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åt en chokladbit – fördes till sjukhus

Här är några av dagens största sportnyheter.
Annimari KorteFoto: Bildbyrån / Bildbyrån
Annimari Korte

Förra veckan åt hon en chokladbit.

Under måndagen fick Annimari Korte, 31, föras med ambulans till sjukhus.

– Det här händer mig hela tiden, säger den finska friidrottsstjärnan till Ilta-Sanomat.

Den finska häcklöparen är vanligtvis väldigt noggrann med vad hon stoppar i sig.

För ett par år sedan utvecklade hon en kronisk inflammation i matstrupen och allergi som innebär att hon är överkänslig mot i princip all typ av mat, undantaget ris och majs.

– Jag satte all mat i halsen. Några gånger trodde jag att jag skulle dö, jag kunde börja kvävas av bara en bit gurka. Jag fick åka ambulans några gånger och var på sjukhuset jätteofta. Till slut kunde jag inte svälja vatten ens. De fick reda på att jag är allergisk mot nästan all mat och det hade lett till flera inflammationer, sa hon till SportExpressen sommaren 2017.

– Vissa dagar låg jag bara på mitt golv och grät. Det gjorde ont att andas. Det tog läkarna tre och ett halvt år att få reda på vad jag hade. Först för två år sedan blev jag smärtfri, säger hon. 

I somras sprang Korte 100 meter häck på 12,72 och slog därmed det finska rekordet. I sommar ska hon, 31 år gammal, uppfylla sin dröm genom att tävla i OS i Tokyo.

Åt chokladbit - fördes till sjukhus

Men uppladdningen störs av ännu en allergisk reaktion.

Under måndagen fastnade en brödbit i hennes hals och Korte fick problem med andningen. Till slut blev hennes mamma så orolig att hon ringde efter ambulans.

Från sjukhussängen meddelar nu Annimari Korte att hon lyckligtvis mår bättre.

”Välkommen till min vardag. Förra gången mina allergibesvär ledde till att mat fastnade i strupen var under VM i Doha. Det här är något jag drabbas av flera veckor om året”, skriver hon på Instagram. 

Korte misstänker att det vara en chokladbit som låg till grund för den allergiska reaktionen. En chokladbit innehållande vetestärkelse som hon åt förra (!) veckan.

Vanligtvis fungerar kortisonpreparatet Prednisolon ypperligt vid den här typen av allergiska åkommor, men det finns ett stort problem. Prednisolon är dopingklassat.

Annimari Korte har ansökt om dispens hos Wada, den internationella dopingbyrån, men fått avslag.

”Det är endast tillåtet i akuta fall som de här. Men det enda jag tänkte på under ambulansfärden var vilket ämne sjukvårdarna skulle ge mig, eftersom det kan vara förbjudet. Livet som idrottare…”, skriver hon på Instagram.

För Ilta-Sanomat utvecklar hon:

– Läkemedlet är prestationshöjande för en uthållighetsidrottare, men det är sämre för oss då det påverkar proteinsyntesen negativt, säger Korte till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.