På VM i London 2017 var han fortfarande en lovande talang i skuggan av de stora namnen, exempelvis Usain Bolt.
Med EM-guldet 2018 slog han sensationsartat igenom över en natt och blev på allvar en världsstjärna.
Ett år senare tog han silver på VM i Doha och befäste sin position i senioreliten.
Men bara några månader senare hände någonting. Ett nytt Berlin-ögonblick, om ni så vill.
I februari 2020 slog Armand Duplantis först Renaud Lavillenies världsrekord – och inom loppet av en vecka hade han bättrat på det ytterligare.
Därtill hoppade han högst någonsin utomhus och tog OS-guld i Tokyo. Duplantis varumärke sköt i höjden, och har inte bara blivit en av friidrottens mest framgångsrika rent sportsligt utan även en av de som drar in mest pengar.
Miljoner för att slå världsrekord
Den här vintern har han tagit guld på inomhus-VM och slagit världsrekord igen – två veckor före VM-finalen och sedan igen samma kväll som guldet bärgades.
Efter medaljceremonin i Prag tog Duplantis emot en check på 500 000 kronor från internationella friidrottsförbundet.
– När du blir äldre blir livet annorlunda, du bor inte hemma och måste försörja dig själv. Du behöver pengar för att göra sånt du vill, säger Duplantis och skrattar till.
– Och ja, det är klart att du lever mer bekvämt om du slår fler världsrekord.
Tidigare uppgifter gör gällande att Duplantis tjänar miljonbelopp på varje världsrekord. Managern Daniel Wessfeldt förklarar att utöver pengarna från förbundet går de flesta sponsorer in med bonusar vid världsrekord.
– Det tickar med hela vägen, de flesta avtal är baserade på sådana bonusar. Det klirrar till lite. Det ska det göra om man är så bra på att hoppa.
Hur mycket drar han in på ett världsrekord?
– Det är så mycket att du inte ens har bokstäver till att skriva det!
Siffror kanske jag har?
Wessfeldt skrattar belåtet.
– Ja. Nej, jag kan inte säga det, det är konfidentiella siffror. Men det är ju samma sak för till exempel tennisspelare, vinner de Wimbledon får de bonusar från alla leverantörer hela vägen.
Duplantis framgångar har även förändrat hur stjärnan, och teamet runt honom, tänker när det kommer till att välja sponsorer.
– Fler vill vara med på resan, det är klart. Skillnaden är att han kan välja vad han kan vara med på, det är inte alla förunnat att själv kunna välja och vraka och bestämma vad man vill och kan stå bakom, säger Wessfeldt.
Därför kan Duplantis tacka nej till erbjudanden
ESPN har tidigare berättat om hur det gick till när basketstjärnan LeBron James skulle välja skosponsor inför sin första NBA-säsong. Valet stod i slutändan mellan Nike och Reebok – där de sistnämnda ska ha erbjudit hundra miljoner kronor mer för ett första kontrakt.
James valde till slut Nike, ett varumärke han ville förknippas med efter att de sponsrat Michael Jordan under många år – han uppfattade dessutom att de hade ett annat långsiktigt tänk (den då 18-årige high school-studenten fick rätt, LeBron James skrev nyligen på ett livstidsavtal med Nike som uppges vara värt en miljard dollar).
Är Armand Duplantis i en liknande situation, där han ibland kan välja att se bortom antalet nollor på kontraktet?
– Det går verkligen att jämföra. Alla skobolag ville ha Mondo när han gick ut universitetet. Han valde till slut Puma för att han fick det presenterat för sig på ett sådant sätt som i den storyn med LeBron James. Det är ett europeiskt företag också som går in och satsar hårt. Nike är ju jättestort, du blir mer en del av alla andra.
– Jag behöver inte göra saker som jag nödvändigtvis inte vill, säger Duplantis.
– Jag kan välja bland de företag jag tycker är bra och vilka saker som är coola att göra. Så det är väldigt viktigt.
Han lägger till med ett skratt:
– Det kanske inte är riktigt samma sak som med LeBron, men ja.
Kan bli ”Bolts arvtagare”
Två år efter att Pumas stora affischnamn Usain Bolt avslutat sin karriär kritade Duplantis på ett mångmiljonkontrakt med den tyske sportjätten. Enligt managern Daniel Wessfeldt betraktas den svenska stavhoppsstjärnan som Bolts arvtagare.
– Han är också i en gren som tar lite tid där man får valuta för pengarna. Det är inte bara över på tio sekunder, utan det är ett litet äventyr hela tävlingen. Det gör att det blir attraktivt, säger Wessfeldt.