Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Armand Duplantis tar VM-guld inomhus – har snart vunnit allt

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
1 / 7

BELGRAD. Vilken kväll, Armand Duplantis. 

Den svenske stjärnan säkrade enkelt guldet på inomhus-VM och satte sedan nytt världsrekord när han klarade 6,20 – trots vissa arrangörsproblem. 

22-åringen var omtumlad efter upplevelsen.

– Jag tror att jag har fått en blackout, säger Duplantis.

Armand Duplantis var solklar favorit när stavhoppsfinalen skulle avgöras på inomhus-VM i Belgrad under söndagen. Den svenske stjärnans färska världsrekordhopp var 14 centimeter högre än vad näst bäste stavhoppare i fältet presterat under säsongen. 

När Duplantis hoppade 6,19 i Belgrad för två veckor sedan försvann konkurrenterna redan på 5,46. Den här gången fick ”Mondo” sällskap betydligt längre in i tävlingen. 

Samtliga hoppare tog sig över ingångshöjden 5,45, som Duplantis stod över. 22-åringen gick i stället in på 5,60 – och seglade över ribban i sitt första försök. 

Amerikanen KC Lightfoot, en av fyra sexmetershoppare i fältet, försvann överraskande nog redan på 5,75 – en höjd Duplantis stod över. 

Armand Duplantis vinner VM-guld i Belgrad

På 5,85 försvann en hel del hoppare – och på 5,95 var endast tre hoppare kvar i tävlingen. Medaljtrion från Tokyo: Armand Duplantis, Chris Nilsen och Thiago Braz, som stått över att hoppa på 5,90. 

Duplantis seglade över i första försöket, medan Nilsen och Braz hade problem. 

Amerikanen rev ut sig – men Braz klarade till slut, med darr på ribban, höjden i sitt sista försök. 

Därefter höjdes ribban till 6,05, och Duplantis klarade återigen i första försöket. Den svenska stjärnan sträckte ut armarna mot publiken och bjöd på en liten dans när han hoppat ner från mattan. 

Höjden blev dock för tuff för Braz som rev ut sig – och därmed hade Duplantis säkrat guldet. 

Därefter begärdes ribban upp på nya världsrekordhöjden 6,20.

Slog nytt världsrekord efter kaos

Men höjningen av ribban innebar ett smärre arrangörskaos. För efter att flera hoppare tidigare fått vänta på att hoppa på grund av strul med ribban och hoppställningen blev det så även för Duplantis. Så pass att han fick vänta på att stafettfinalen över fyra gånger 400 meter fick springas innan han fick hoppa.

– Även om det är helt elektroniskt så får de inte till det. De gjorde några kontrollmätningar, sedan sänkte de den igen. Då fick Duplantis sätta sig, sade reportern Mattias Tjernström i C More.

– Sedan stod det ett gäng mätingenjörer och försöker få ordning på det. Det är alltid märkligt och surt att det blir så här, sade reportern Mattias Tjernström i C More. 

”En banbrytning som går till historien”

Men Duplantis lät inte arrangörsproblemen påverka honom. 

I stället behöll han fokus och klarade 6,20 på tredje försöket och slog därmed sitt eget världsrekord återigen. Duplantis har nu slagit de fyra senaste världsrekorden i stavhopp. 

– Det är en del av sporten. Vi är ganska vana vid att vänta mycket, vi är den gren som tar längst tid. Så du är ganska beredd på det, säger Duplantis. 

Förbundskaptenen Kajsa Bergqvist var lyrisk efter succékvällen.

– Superlativen tog slut för längesedan. Det här är barriärbrytande. För några år sedan trodde ingen att det var möjligt att hoppa 6,20. Och Mondo är fortfarande i en utveckling. Hans stavar blir för mjuka en efter en i och med att han blir starkare och snabbare. Det tog två försök att få den där nya staven att fungera. 

Hur var det att följa försöken med tanke på hur struligt det blev? 

– Det var ju kaos. Ingenting verkar påverka honom. Man vet ju med honom. Det var rätt stökigt runtomkring men han har en otrolig förmåga att bara vara cool. Jag skulle personligen tycka det var svårt att prestera på topp när det är så många timmars tävling. Att få vänta men ändå komma i gång igen och fortfarande ha mental och fysisk kraft att hoppa högre än någon gjort i världshistorien. 

”Mondo” själv var i extas efter den galna kvällen.

– Det är helt sjukt. Det känns så bra. Det är svårt att prata för att jag skrek så mycket. Jag förstår nästan inte vad som hänt. Det är mitt första VM-guld och att sätta världsrekord på VM är en dröm man hade som barn, säger han i C More. 

Duplantis förvirrad: ”Minns knappt hur jag kom hit”

När Duplantis mötte en samlad presskår någon timme efter guldet var han upprymd. 

– Jag har bra ”mojo” här i Belgrad. Det är otroligt. Du får en blackout, jag minns knappt hur jag kom hit. Sista timmen har varit blurrig, jag minns bara att jag tittar upp på ribban och hur den ligger kvar, säger han. 

– Du inser inte vad som händer förrän det är över. Jag ville vara fokuserad på att ta en medalj, och jag visste att killarna jag tävlade mot kunde hoppa upp mot sex meter. 

När Duplantis var i Belgrad och slog världsrekord för två veckor sedan firade han måttligt efteråt. Men den här gången blir det annorlunda. 

Efter en fråga från en serbisk journalist utlovar ”Mondo” att dricka den lokala spritsorten rakia under söndagsnatten. 

– Det kommer nog bli lite rakia i kväll. Jag smakade lite förra gången, men jag försökte hålla lite på det goda att komma tillbaka hit i bra form. Men jag har inga ursäkter i kväll!

Under kvällen fick Duplantis sedan ta emot en hel tunna rakia från Belgrads borgmästare.

Foto: PRIVAT

Förutom inomhus-VM har Duplantis även vunnit OS-guld och EM-guld både utomhus och inomhus. Nu saknas endast ett VM-guld utomhus för att hans samling av de största mästerskapsmedaljerna ska bli komplett. Den chansen har han redan i juli, då utomhus-VM avgörs i Eugene. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.