Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Armand Duplantis slog världsrekord igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Armand Duplantis.
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN

Stavhopparen Armand Duplantis är glödhet.

Den 17-årige supertalangen har slagit nytt juniorvärldsrekord - och dessutom slagit ett 14 år gammalt svenskt seniorrekord.

Under en tävling i USA hoppade Duplantis 5,90.

När Armand Duplantis tidigare i år satte nytt juniorvärldsrekord inomhus med ett hopp på 5,82 klarade han även kvalgränsen till sommarens VM i London.

Och nu har 17-åringen visat att han hör hemma på mästerskapet. Under en utomhustävling i Austin, Texas, slog Duplantis till med ett rekordhopp på 5,90.

Stavhoppet är inte bara nytt juniorvärldsrekord utan även svenskt seniorrekord i stavhopp.

Slog 14-årigt svenskt rekord

Armand Duplantis hoppade tre centimeter över Oscar Janssons svenska rekord från 2003.

Efter rekorden ramlade hyllningarna in på Twitter.

"Han kan bli något den där Duplantis-pöjken...", skriver den tidigare höjdhopparen Stefan Holm på Twitter.

"Duplantis nya svenska stavhoppsrekord på 5.90 är detsamma som guldresultatet vid senaste Friidrotts-VM i Peking", skriver sportjournalisten Tommy Åström på Twitter.

Dubbelt medborgarskap

Armand Duplantis bor i USA och har dubbelt medborgarskap. Mamma Helena Duplantis, tidigare Hedlund, var en av Sveriges främsta mångkampare under 80-talet och var delaktig i Armand Duplantis val att tävla för det svenska landslaget.

– Mamma är född och uppväxt i Sverige och jag har alltid tänkt att det skulle vara en ära att få representera Sverige. Men det var ett svårt beslut, helt klart. Jag tog det tillsammans med mina föräldrar, har Duplantis tidigare sagt till SportExpressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.