Armand Duplantis klar för final efter rivning

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

MÜNCHEN. Armand Duplantis är klar för EM-final – efter att ha rivit på sin ingångshöjd. 

Stavstjärnan känner ingen oro inför finalen, men var inte helt nöjd med kvalhoppen. 

– Det var inte som jag ville ha det, säger Duplantis. 

På torsdagen var det dags för Armand Duplantis att kliva in i EM. Duplantis är en av mästerskapets allra största förhandsfavoriter, och Sveriges solklart största medaljhopp, och kvalet skulle bara vara en formalitet innan lördagens final. 

Men Armand Duplantis fick oväntat problem direkt. Den svenske stjärnan rev ingångshöjden 5,65. 

– Här är staven alldeles för mjuk, konstaterade experten Alhaji Jeng i SVT. 

Det var dock aldrig någon fara för Duplantis, som klarade 5,65 i andra försöket. 

– Det är fortfarande en för mjuk stav, men man vill inte förta sig i ett kval och använda matchstavar. Speciellt inte om man heter Armand Duplantis, sa Alhaji Jeng. 

Armand Duplantis förklarar rivningen

Även Duplantis stora förebild, fransmannen Renaud Laviellenie, tog sig vidare till lördagens final. 

Efter tävlingen bekräftar Duplantis att han använde sig av en för mjuk stav i kvalet. 

– Det kändes bara bra faktiskt. Jag började på en för mjuk stav och var bara lite för snabb i ansatsen. Nu vet jag att jag kan använda styva stavar i finalen, och det är bra om du vill hoppa högt. 

Duplantis berättar varför han inte såg speciellt nöjd ut ens när han klarat kvalhöjden 5,65 i sitt andra försök. 

– Den var också för mjuk och det var närmare än jag ville komma. Det var inte som jag ville ha det. Det var inte dåligt, det var mer ”vad fan”. 

Var du missnöjd, eller mer förvånad över att du var så pass snabb i ansatsen?

– Ibland är det som i golf, klubborna slår inte så långt som man vet att de borde. Staven jag trodde jag skulle klara 5,65 med gjorde inte det, det var inget tekniskt egentligen, jag var lite snabbare än jag trodde bara. 

”Det är tråkigt”

På lördag avgörs EM-finalen. Duplantis senaste EM-final utspelade sig också i Tyskland, då det blev guld i Berlin på 6,05. 

– Det är en jättebra bana och energi på stadion. Nu är det tre tyskar i finalen också, så det kommer nog bli ännu bättre i finalen.

Frågan är hur höga höjder vi får se från världsrekordinnehavaren på lördag. Väderprognosen säger nämligen att ett regnoväder kommer dra in över München de kommande dagarna. 

– Det är tråkigt, men vi får se. Vi håller tummarna bara. Om det regnar är det bara att ”go with the flow”, jag kan inte göra så mycket åt det. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.