Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Armand Duplantis bryter ihop – när han får frågan

Foto: Born To Fly
Foto: Born To Fly

Han vet att OS-guldet bara är några timmar bort. 

Så varför gråter Armand Duplantis?

– Det slog mig hur mycket mina föräldrar har gjort för mig, säger stavhoppsstjärnan om den känslosamma scenen i bioaktuella dokumentären ”Born to Fly”. 

– Vänta, jag måste hämta lite vatten. 

Armand Duplantis gnuggar tårarna ur ögonen och reser sig från sängen i OS-byn. Dokumentären ”Born to Fly”, som går upp på svenska biografer i veckan, skildrar stjärnans liv från stavhoppsbesatt fyraåring i Louisiana till friidrottens största stjärna som 21 år gammal hoppar hem stavhoppsguldet i Tokyo. 

Och där, bara några timmar innan OS-finalen, får tittarna se Duplantis bryta ihop fullständigt. 

– Jag tror att det är det här som gör det till en speciell film, den tillgången de fick. Jag gjorde inte några andra intervjuer samma dag som OS-finalen liksom, säger Armand Duplantis. 

Men var filmteamet verkligen välkomna in i OS-byn?

– Vi var på FaceTime. Jag hade en kamera som jag satte upp framför sängen, han ringde upp mig och frågade mig hur det kändes innan finalen. Och då var det liksom... fuck. Då slog det mig. 

Armand Duplantis tårar för föräldrarna

Scenen flimrade förbi i trailern för filmen som släpptes i augusti, men ingen visste varför Duplantis grät. 

Nu har vi svaret. 

22-åringen tänkte på sina föräldrar, Helena och Greg Duplantis. 

– Min mamma skulle göra vad som helst för mig. Och min pappa... Han skulle offra vad som helst bara för att jag skulle ha möjlighet att hoppa, snyftar ”Mondo” i dokumentären. 

Armand Duplantis ser tillbaka på en känslosam förmiddag i Tokyo. 

– Det var samma dag som OS-finalen. Jag tänkte att för mig, känslan var bara… Det slog mig hur mycket mina föräldrar har gjort för mig för att jag skulle vara där jag var. Jag visste att på kvällen skulle jag vinna OS. Det var så mycket känslor. Jag tänkte tillbaka på när jag var yngre. Hur mycket de gjorde för mig, inte bara som coach utan som mamma och pappa, de var alltid där och var ett stort stöd. Det blev känslosamt för jag visste där att jag inte hade kunnat vara i den situationen utan dem, säger han. 

”Jag var alltid en outsider”

Helena Duplantis ansvarar fortfarande för sonens fysträning medan pappa Greg, som själv var stavhoppare på elitnivå, har hand om det tekniska kring hoppningen. 

”Born to Fly” ger en inblick i Duplantis speciella uppväxt i Louisiana, där han och familjen var de enda som hade minsta tillstymmelse till friidrottsintresse. 

– Jag växte upp i Louisiana och höll på med stavhopp, det är inte speciellt vanligt. Alla körde amerikansk fotboll eller baseboll. Jag var alltid en outsider i allt jag gjorde, säger Duplantis. 

TV: Berättar om uppväxten i USA: ”Passade inte in”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.