Aries Merritt tvingas till operation efter VM

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alexander Hassenstein
Foto: David J. Phillip

PEKING. Aries Merritt, 30, kan göra sitt livs sista lopp i morgon.

Amerikanen lider av en livshotande sjukdom och kommer att opereras kort efter VM.

Innan dess ska han ta sig upp på pallen, trots nedsatt förmåga och rädsla inför framtiden.

– Det finns inget som gör mig så nervös som operationen, säger han till SportExpressen.

Aries Merritt står i mixade zonen och pustar ut. Inte bara för att han precis sprungit sig till final på 110 meter häck.

Han är också trött.

I nästan en timme har Merritt talat med tv, radio och skrivande press.

– Men det gör inget, jag vill prata med er, säger han.

Regerande OS-mästare

Att folk vill ta del av Aries Merritt är inte konstigt. Av alla öden på friidrotts-VM i Peking är kanske Aries Merritts det mest speciella.

Merritt, regerande OS-mästare, drabbades 2013 av ett sällsynt virys, som attackerar njurarna och benmärgen, och spenderade stora delar av förra året på sjukhus. Nu är han ändå här, på VM, klar för final, och springer i morgon för en medalj.

Men han är inte frisk.

Merritt kommer att genomgå en njurtransplantation fyra dagar efter fredagens final och påverkas – inte bara mentalt – av sjukdomen.

– Det har varit jobbigt att tävla, förlora och veta att man är den bästa någonsin, men ändå inte kunna visa det. Men jag får inte tänka på det. Jag kan bara tänka på att göra mitt bästa.

"Det gör mig rädd"

Merritt springer över hinder. En journalist gör kopplingen att hans största hinder i livet kanske väntar efter finalen?

– Det som väntar mig efter finalen gör mig rädd. Att veta att jag måste göra en transplantation är väldigt svårt, väldigt skrämmande, men jag kan inte fokusera på det nu. Jag får inte tänka på min sjukdom, utan måste försöka vara tuff tills efter finalen.

– Men jag har fått stort stöd. Från folk jag känner, men också från folk jag aldrig träffat. De säger att jag är en inspiration. Det känns som en välsignelse att ha så många människor på min sida.

Många är nervösa inför en final, jag antar att är annorlunda för dig nu?

– Ärligt talat finns det inget som gör mig så nervös som operationen. Tävlingen är en bra distraktion. Jag ska bara gå ut och göra mitt bästa.

Vad skulle en medalj innebära?

– Den skulle betyda allt. Jag vet inte om jag kommer tillbaka. Morgondagens final kan vara det sista lopp jag gör, så en VM-medalj – jag har ju ingen – skulle göra mig väldigt lycklig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.