Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aregawis plan för att bli bäst i världen igen

STÄLLER IN. Aregawi ställer in tävlandet i vinter. I stället ska hon bygga upp kroppen - för att ta sig tillbaka till toppen.Foto: Arnd Wiegmann

Abeba Aregawi ställer in allt tävlande i vinter.

I stället ska 24-åringen bygga upp sin kropp ordentligt - med hjälp av Andreas Öhgren.

Mannen som tränar flera av våra främsta NHL-stjärnor har klivit in som ny personlig tränare för Aregawi.

- Hon har en oerhörd utvecklingspotential, säger Öhgren.

Hon hade en tung säsong i fjol, med envisa skadebekymmer.

Därför agerar nu Abeba Aregawi.

Sveriges största friidrottsstjärna står över hela inomhussäsongen och lägger i stället all energi på att komma till rätta med sina fysiska besvär - för att återigen kunna bli bäst i världen på 1 500 meter.

Och GT-Sporten kan berätta att Aregawi även har valt att plocka in ett nytt namn i sitt team: Andreas Öhgren, personlig tränare.

- Det stämer. Vi har kört på under hösten, säger Öhgren, som är 39 år gammal och kommer från Timrå.

Öhgren jobbar sen tidigare med NHL-stjärnor som Gabriel Landeskog, Niklas Kronwall och Johnny Oduya.

Nu tränar han plötsligt en medel- distanslöpare av högsta världsklass.

- Jag försöker alltid se till helheten. Hur ser deras idrott ut? Hon är löpare, det innebär att hon antingen är på ett ben eller i luften. Då måste biomekaniken i hela kroppen synka med att hon gör just den rörelsen som hon behöver vara bra på, säger Öhgren.

- Vi gick igenom det och hittade en hel del saker att jobba med.

Han ser en oerhörd utvecklingspotential i Abeba Aregawi.

- Jag tänkte det direkt: "Shit, här har vi en oslipad diamant!" Om hon redan är världsmästare så kan det här bli overkligt bra.

"Tror på det här"

Hur har det fungerat hittills?

- Jättebra. Hon har förstått tänket. När jag var över i NHL nu så hörde jag att hon var på gymmet och körde mina övningar, vilket betyder jättemycket. Hon tror på det här!

- Och... jag ser ju resultaten. Balansen i kroppen är helt annorlunda, hon springer bättre, rör sig bättre och hon har inte ont längre.

Vad är det framför allt som hon har behövt jobba med?

- Det blir lätt att "jag gillar att springa, så jag springer bara", men man glömmer bort att man måste ha en kropp som är redo att springa. Det kan funka när man är ung och har ett fantastiskt löpsteg, men när man blir 24 så säger kroppen ifrån till slut.

Han fortsätter:

- Du vet, börjar man kompensera så går det ganska fort i den där kejdan och man kompenserar vidare - tills det börjar göra ont. I hennes fall är det ena baksidan som har fått jobba lite för mycket.

Hur skiljer det sig att jobba med Aregawi jämfört med NHL-killarna?

- Själva träningen skiljer sig väldigt mycket, eftersom sporterna är så olika.

- Men Aregawi och NHL-killarna har en sak gemensamt: De har extremt höga mål och de vill bli bäst i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.