Aregawis pojkvän Yemane Tsegay Foto: Nils Petter NilssonAregawis pojkvän Yemane Tsegay Foto: Nils Petter Nilsson
Aregawis pojkvän Yemane Tsegay Foto: Nils Petter Nilsson
Agenten Jos Hemens Foto: Global Sports CommunicationsAgenten Jos Hemens Foto: Global Sports Communications
Agenten Jos Hemens Foto: Global Sports Communications
Abeba Aregawi Foto: Joel MarklundAbeba Aregawi Foto: Joel Marklund
Abeba Aregawi Foto: Joel Marklund

Aregawis agent: "Han har blåst henne totalt"

Publicerad

Abeba Aregawi är fast för doping - men hennes agent Jos Hermens är säker på att hon inte har fuskat.

Den holländska superagenten har varit i kontakt med Aregawi efter beskedet.

– Hon bara gråter och är bedrövad, säger han.

I stället skyller Hermens på Aregawis pojkvän, Yemane Tsegay.

Under måndagen kom beskedet att den svenska 1500-meterslöparen Abeba Aregawi hade testat positivt för doping. Hennes a-prov visade spår av den förbjudna substansen meldonium och Aregawi riskerar nu att stängas av i fyra år.

Hon hävdar dock sin oskuld. Dels sa hon det till den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint under deras hemliga möte i Holland förra veckan. Dessutom har hon sagt samma sak till sin holländska agent Jos Hermens, en av de största agenterna i friidrottsvärlden.

Han berättar att han varit i kontakt med Aregawi över telefon ett par gånger sedan beskedet kom.

– Jag tror på henne när hon säger att hon är oskyldig. Men det är svårt att få reda på vad som har hänt. Hon bara gråter och är bedrövad, säger han.

LÄS MER: RIVALENS ILSKA MOT AREGAWI: "RÅNAD" 

"Han har blåst henne totalt"

Hermens är säker på att Aregawi inte medvetet har fuskat. Han poängterar tydligt att han inte har några hårda bevis för sin tes - och att det är just hans personliga åsikt - men han tror att maratonlöparen Yemane Tsegay, Aregawis pojkvän, är den som sett till att hon fått i sig det dopingklassade preparatet.

Tsegay är officiellt inte en del av Aregawis team. Men inför VM i Peking kunde SportExpressen avslöja att Tsegay, som vann silver i maraton på just det mästerskapet, var en nyckelperson i Aregawis träningsteam.

– Den killen har blåst henne totalt. Han låg bakom att hon skulle bli svensk medborgare, det var han som såg till att det blev fel med skatten och han lurade henne när hon bytte sponsor från Adidas till Nike. I mina ögon är han det ondskefulla geniet bakom det här, säger Hermens.

Hermens: "Stackars flicka"

Hermens är övertygad om att Aregawi inte vågar säga i från när Tsegay tar beslut åt henne och att det har lett till alla stora problem i hennes liv de senaste åren.

– Hon är en bra människa. Min känsla är att de senaste åren så har hon fallit offer för hans beslut. Han har legat bakom allt som har blivit fel.

– Det är fruktansvärt egentligen, stackars flicka.

I nuläget har Hermens och hans team endast kontakt med Aregawi per telefon och vet inte vad hon gör på daglig basis. Men han planerar att träffa henne snart.

– Vi försöker ta reda på mer om vad som händer. Jag hoppas kunna resa ner och träffa henne nästa vecka.

SportExpressen har sökt såväl Abeba Aregawi som Yemane Tsegay utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag