Foto: Christian Petersen
 Foto: Christian Petersen

Aregawi skilde sig - allting hölls hemligt

Publicerad

För tio månader sen skilde sig Abeba Aregawi från sin man Henok Weldegebriel.

Men allting har hållits hemligt.

Med tre dagar kvar till inomhus-VM skapar beskedet nu stor förvirring – även hos de som jobbar allra närmast Abeba.

– Jag har trott att de varit gifta hela tiden, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.

– Det här känns väldigt konstigt, säger Ingvar Åström, ordförande i Aregawis klubb Hammarby.

Abeba Aregawi, 23, har vunnit guld på både VM och inomhus-EM sen hon fick klartecken att tävla för Sverige i slutet av 2012.

Nu går hon för sin tredje medalj.

På fredag startar inomhus-VM i polska Sopot och Abeba är vårt enda stora guldhopp.

Men inför mästerskapet kommer alltså beskedet som väcker en del frågetecken. SPORT-Expressen kan berätta att hon har skiljt sig från maken Henok Weldegebriel. Äktenskapet som ledde till ett svenskt medborgarskap är över.

Skatteverkets officiella dokument visar att skilsmässan ägde rum redan den 17 maj 2013, alltså för drygt tio månader sen.

– Jag hade aldrig hört talas om det här, säger managern Keith Karlsson, som precis har inlett ett samarbete med Abeba.

Efter att SPORT-Expressen informerat honom om situationen så tog Karlsson i går kväll kontakt med Henok Weldegebriel, som bekräftade skilsmässan.

– Henok sa att det här inte är någonting konstigt. Just nu lever de fortfarande ihop, men vad det har för innebörd vet jag inte...

Redan under VM i Moskva i augusti 2013 så hamnade deras äktenskap i fokus.

Slog ifrån sig

Efter SPORT-Expressens avslöjande om att Abeba valt att flytta tillbaka till Etiopien så kom friidrottsagenten Jukka Härkönen med ett utspel i finska Ilto-Sanomat: "Det svenska äktenskapet är rent tekniskt för att hon ska kunna bli medborgare. Så fort hon skulle börja betala skatt i Sverige så flyttade hon tillbaka till Etiopien."

Både Abeba och Henok Weldegebriel slog ifrån sig och förklarade att deras äktenskap var äkta – trots att de då redan hade skiljt sig.

Efter VM ställde de också upp på en intervju i Dagens Nyheter där de kramade om varandra och berättade om sin kärlek. Den publicerades den 22 september, över sex månader efter skilsmässan.

Henok sa då: "Jag vet inte var de här ryktena kommer ifrån. Folk försöker få henne att må dåligt. Vi har varit gifta sedan 2008 och det är ingen som köpt henne för att hon ska komma till Sverige."

SPORT-Expressen har varit i kontakt med de som jobbar allra närmast Abeba Aregawi, men ingen vet varför de pratade om ett äktenskap som redan var över.

– Jag har aldrig hört någoting om att de skiljt sig. Det här känns väldigt konstigt, säger Hammarbys ordförande Ingvar Åström, en av de som hjälpte Abeba att få tävla för Sverige.

– Vi ska försöka få tag på dem och prata om vad som har hänt.

Förbundskapten Karin Torneklint:

– Jag hade ingen aning. Jag har trott att de varit gifta hela tiden. Men sportsligt betyder det ingenting om man är gift eller inte.

Enligt Keith Karlsson kommer Henok att fortsätta som tränare för Abeba. De är till och med inbokade på samma rum under VM.

Bra relation

Torneklint tror inte att skilsmässan innebär några problem.

– Om de vill fortsätta att samarbeta trots att de är skiljda så är det upp till dem. Jag har inte hört någonting om att hon vill byta tränare.

Förbundets generalsekreterare Anders Albertsson betonar också att Abeba Aregawi inte är på väg att glida bort från svensk friidrott.

Tvärtom så har relationerna varit bättre än någonsin under den senaste tiden.

– Vi hade väldigt positiva samtal under XL-galan i februari. Vi har närmat oss varandra mer och mer, och har en hel del idéer om hur vi ska samarbeta framöver, säger Albertsson.

Men hon kommer inte att vistas i Sverige särskilt mycket i sommar.

– De som springer långa lopp vill gärna vara på hög höjd. Och Sverige ligger lite för nära vattenytan. Därför kommer hon nog inte att träna så mycket i Sverige. Hon kommer hit efter inomhus-VM och ska vara här i två veckor då, säger Karin Torneklint.

– Så det blir nog mer när hon inte tränar som hon kommer att vara i Sverige.

"Hon ska plugga svenska"

Managern Keith Karlsson, som även har hand om stjärnor som Charlotte Kalla och Sanna Kallur, berättar samtidigt att Abeba nu ska marknadsföras ordentligt i Sverige. En ny sponsordeal väntas bli klar redan i veckan.

Men prio nummer ett är att lära sig språket ordentligt.

– Språket är den stora utmaningen, men det ska vi lösa, säger Karlsson.

– Vår ambition är att sätta henne vid skolbänken. Hon ska plugga svenska på distans. Och det kommer att hjälpa mycket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag