Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aregawi blev stoppad att tävla för Sverige

Foto: Terje Bendiksby

Hennes högsta önskan var att springa för Sverige.
 I sista stund hade Abeba Aregawi möjligheten komma med i den svenska truppen till London.
 Trots det valde 1500 meter-stjärnan att tävla för Etiopien.
 Bakom valet ligger en tid av hårda påtryckningar, enligt Aregawis make Henok Weldegebriel.
 – Det etiopiska förbundet har pressat henne till det här. De vill inte förlora en guldmedalj. Det är därför hon tävlar för dem, säger han

In i det sista kämpade Svenska Olympiska Kommittén (SOK), för att 1500-meterslöparen Abeba Aregawi skulle kunna ställa upp för Sverige i OS. Aregawis ansökan om medborgarskap låg från början i kö hos migrationsverket och hon såg ut att inte hinna bli medborgare i tid.
 SOK började arbeta för högtryck med att snabba upp processen hos migrationsverket, och Aregawi var på väg att bli vår största guldkandidat i London. Den 19 juni kom det första bakslaget. SOK meddelade via presschefen Björn Folin att hon hade missat ett ansökningsdatum och att det var omöjligt att hon skulle tävla för Sverige i OS.

Intensiva kontakter

I hemlighet hade man intensiva kontakter med Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och friidrottens internationella förbund IAAF. En regeländring hade gjort det möjligt att en medborgare som bott i ett land i tre år kunde ställa upp i OS. Man fick igenom sin begäran om förtur hos migrationsverket.

Den 28 juni fick Abeba Aregawi sitt svenska medborgarskap. Nu återstod bara att man fick nationsbytet godkänt av IAAF - vilket man fick.
 Sent i fredagskväll hölls ett hastigt organiserat möte i Paris, där Abeba Aregawi fick beskedet att hon kunde tävla för Sverige. Papprena fanns klara för påskrift, och svenska ambassaden i Paris höll extraöppet för att ta emot handlingarna.

"Hennes önskan var hela tiden Sverige"

På lördagsmorgonen kom beskedet in till IAAF - Abeba Aregawi hade valt att tävla för Etiopien i OS i London.

– Hennes önskan var hela tiden att tävla för Sverige, hon har sin bas här och det var här karriären startade. När SOK sade att det var omöjligt gick Abeba i stället till det etiopiska förbundet och ville tävla i OS för dem. Nu vill de inte släppa henne, säger Henok Weldegebriel.

Enligt maken har det etiopiska förbundet utövat hårda påtryckningar på henne, samtidigt som personer inom SOK och Hammarby Friidrott har jobbat dag och natt för att säkra hennes plats i OS-truppen.

Per Synnerman, Aregawis tränare i Hammarby, säger:

– Det står helt klart att Abeba har varit under press från Etiopien. Det har varit jävligt jobbigt för henne i vardagen, det har märkts, säger Synnerman.

Det etiopiska förbundet har vid upprepade tillfällen kontaktat Aregawi med påtryckningar om att tävla för dem.

– De tog hennes pass, så att hon inte kunde anmäla sig till tävlingar utan deras godkännande, berättar Henok Weldegebriel.

"Aggressiva hela tiden"

De uppges även ha beslagtagit Aregawis mobil, och till och med uttryckt en indirekt utpressning. Bland annat skulle Aregawi aldrig mer släppas in i Etiopien om hon tävlade för Sverige i OS i London. Aregawi har fortfarande större delar av sin släkt kvar i Etiopien.

– De har varit väldigt aggressiva hela tiden, och pressat henne att tävla för dem. De har kommit och träffat henne många gånger och sagt att det inte finns något annat. Att hon ska tävla för Etiopien, säger Weldegebriel.

Fredagen den 10 augusti avgörs finalen i damernas 1500 meter. Troligtvis är Abeba Aregawi stor guldfavorit. För Etiopien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.