Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är väldigt mycket hets – blir skadad i hjärnan”

Kajsa Bergqvist tar över som förbundskapten i friidrottslandslaget
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Att optimera sin vikt som elitidrottare är inte enkelt. 

Fråga Bianca Salming. 

Efter att ha kämpat i flera år med att försöka hitta rätt slutade sjukampsstjärnan att väga sig – och slog personligt rekord direkt. 

– Jag skulle säga att det är väldigt mycket hets, säger Salming i ”Afterworkout-podden”. 

Debatten om elitidrottares hälsa kopplat till vikt och kosthållning blir allt större. 

SportExpressen pratade i slutet av oktober med den svenska längdskidåkaren Jens Burman som berättade om svårigheterna som kan finnas i att hitta rätt i fettprocent och viktoptimering. 

– Det blir en slags sjukdom i konditionsidrott hos många, att det tippar över och att man tror att man ska gå ner hela tiden, sa Burman. 

Därefter har norska Dagbladet publicerat en rad oroväckande artiklar som blottat problematiken med ätstörningar inom längdskidåkningen. Över en tredjedel av före detta aktiva som Dagbladet pratat med menar att kämpat med ätstörningar någon gång under karriären. 

Men längdskidåkningen är inte den enda sporten som brottas med de här frågorna. Inom friidrotten har höjdhopparen Linus Thörnblad berättat att kroppsfixering drev honom till överträning och depression, och löparen Sara Wedlund, som gick bort i somras, kämpade länge med anorexi. 

Bianca Salming: ”En berg- och dalbana”

Nu berättar sjukamparen Bianca Samling att hon upplevt svårigheter med att avväga hur hon ska anpassa sin vikt för att kunna prestera så bra som möjligt. 

– Det har varit en stor berg- och dalbana för mig, säger 22-åringen i Afterworkoutpodden

Hon fortsätter:

– De lär ut en sak, ät det här. Men samtidigt försöker alla sträva efter att vara lätta och efter att se ut som man tror att en friidrottare ska göra. Jag skulle säga att det är väldigt mycket hets. Man springer runt utan några kläder, varför ser jag inte ut så där?

Salming berättar att hon inför JEM i italienska Grosseto 2017 tappade vikt på ett sätt som inte gynnade henne under mästerskapet. 

– Jag har varit en del upp och ner i vikt. Ett år gick jag ner alldeles för fort och alldeles för mycket. Jag presterade inte alls som jag ville, jag var på JEM och presterade inte alls som jag ville. 

”Man är så skadad i hjärnan”

Efter besvikelsen i Grosseto ändrade Salming sin inställning till vi. 

– Jag kom hem, släppte allt och slappande bara av. Jag lägger på mig kanske tre kilo, och fyra veckor senare hoppar jag det högsta jag någonsin gjort i höjdhopp. 

Salming, som i somras noterade 6101 under mångkamps-SM och blev Sveriges tredje bästa sjukampare genom tiderna, menar att det finns ett för stort fokus på viktoptimering inom friidrotten. 

– Man är så skadad i hjärnan att man tänker att vikten har så mycket med det att göra. Det är klart det spelar roll, men det är inte nyckeln till allt. Det är det största felet som alla tänker. För min del är det bästa jag gjort att sluta väga mig helt och bara lyssnat på min kropp och känna efter hur det känns. När jag ställde mig på vågen och det inte stod rätt sak presterade jag inte bra, trots att det kändes bra. 

Friidrottsstjärnan har en uppmaning till elitidrottare som tampas med liknande problem.

– Vill man vara bäst är allt viktigt men man får inte fastna i stereotyper. Lyssna på din kropp och känn efter själv. Sluta väg dig, det var nyckeln för mig och min hjärna. Börja tänka ”vad behöver jag”, i stället för att tänka ”vad jag ska ta bort”.

Kajsa Bergqvist: ”Starkt att ta upp frågan”

Kajsa Bergqvist har precis tagit över som ny förbundskapten i friidrottslandslaget. Den tidigare höjdhoppsstjärnan hyllar Salming för att hon berättar om sina personliga erfarenheter. 

– Jag tycker det är jättebra att Bianca berättar öppet, hon är en förebild för jättemånga. Just att när hon gick över gränsen gick resultaten ner och sedan gick det uppåt igen när hon mådde bättre och fick tillbaka lite av vikten. Så det är jättestarkt att ta upp frågan och prata om det.

Bergqvist upplever att frågan kommer upp allt mer och diskuteras öppet – något hon menar är positivt. 

– Inom friidrotten finns ett program om det kommer varningstecken på att någon är i riskzonen, som aktiveras för att personen så fort som möjligt ska få hjälp. Det är väldigt bra även om det givetvis inte är vattentätt på något sätt. Det här måste alla vara väldigt uppmärksammad på, både de som idrottar och alla runtomkring, så att personen kan få hjälp. 

Här finns en längre intervju med Kajsa Bergqvist om ämnet.

Se även: Klippet med Zlatan som setts av miljoner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.