Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är möjligt att Melwin kan bli ett undantag”

Melwin Lycke-Holm med pappa Stefan.
Foto: SVEN LINDWALL
Armand Duplantis.
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Melwin Lycke-Holm är bara 15 år men betraktas redan nu som en av Sveriges största friidrottstalanger.

Pappa Stefan Holm menar att det är för tidigt att säga om sonen kommer kunna nå den absoluta toppen – men pekar samtidigt på Armand Duplantis som ett positivt exempel att jämföra med.

Melwin Lycke-Holm föddes endast sju veckor efter att pappa Stefan Holm tagit OS-guld i Aten.

Han är i dag 15 år gammal och betraktas av många som en av Sveriges största friidrottstalanger. I februari landskampsdebuterade han i Nordenkampen i Finland och höjde då sitt personliga rekord med fyra centimeter, till nya 2,13.

– Det känns helt galet. Det var med darr jag tog det men jag gjorde det, och det känns helt fantastiskt.  Att sätta personligt rekord första gången jag har på mig landslagströjan i seniorsammanhang, det känns så klart oerhört stort, sa Melwin Lycke-Holm då.

Armand Duplantis kan inspirera

Han går fortfarande i grundskolan och börjar på friidrottgymnasiet i Karlstad till hösten, med målet att bli en av världens främsta höjdhoppare i framtiden.

Stefan Holm menar dock att faktumet att man är duktig som ung inte behöver betyda att den talangen följer med hela vägen till den absoluta toppnivån.

– Jag har alltid varit den som velat skynda långsamt och resonerat att ja, han hoppar bra men det är ett stort steg till att bli senior. Man kanske ska vara som bäst när man är 25, 26, 27 år, säger han i podcasten Sporthuset. 

Han fortsätter:

– Men Duplantis visade att det går, och det är så klart en inspiration för Melwin och andra ungdomar runtom i världen. Oftast är det så att de som gör bra resultat när de är runt 14, 15, 16, gör det för att det är tidigt utvecklade muskulärt sett. Och vad ska du utveckla om du redan är fullvuxen när du är 15? Men det finns alltid undantag. ”Mondo” är ett och det är möjligt att Melwin också kan bli ett undantag i det här fallet.

Melwin Lycke-Holm: ”Funkat bra hittills”

Melwin Lycke-Holm har tidigare berättat att han ibland känner extra stor press på grund av att han är son till en OS-guldmedaljör.

– Jag märker ju att jag får mer ögon på mig för att jag är den jag är. Speciellt på ungdomstävlingar, då kommer det mycket mer publik till höjdhoppet än de andra tävlingarna. Då känner jag att förväntningarna på mig är stora. Att jag måste vinna, sa han i en intervju med SportExpressen i november. 

Samtidigt skulle han inte vilja byta sits.

– Jag vet att pappa kan mest av de tränare som finns här. Och det har ju funkat hyfsat hittills! säger han i ”Sporthuset”.

Det visste du inte om Melwin Lycke Holm

SportExpressen ställer snabba frågor till friidrottstalangen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.