Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är jag fast med den här personen resten av livet?”

Snackisar och nyheter i Sportklubben med Philip Gadd och Erica Carlsson.
Caitlyn Jenner.Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Caitlyn Jenner vid OS 1976.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENST

Caitlyn Jenner tog OS-guld i Montreal 1976. Den största utmaningen i livet kom dock långt senare, när hon valde att genomgå en könskorrigering.

– Idag är jag glad att jag haft alla de problemen. Det sägs ju att framgång inte mäts i de höjder vi når, utan de hinder vi lyckas överkomma, säger hon till BBC. 

I 65 års tid levde Caitlyn Jenner som Bruce.

Hon är i dag en av världens mest omskrivna transkvinnor, efter att öppet ha berättat om beslutet att lämna Bruce bakom sig.

Hon har på senare år främst synts i offentligheten i samband med ”Keeping up with the Kardashians”, en amerikansk tv-serie som följer familjen Kardashian/Jenner.

Men det var inte där som Caitlyn Jenner först blev ett välkänt namn.

Jenner var under 70-talet en av världens främsta tiokampare, och vann OS-guld i de olympiska spelen i Montreal 1976. Men Jenner hade svårt att glädjas åt sina sportsliga framgångar.

– Jag minns att jag vaknade nästa morgon och gick till badrummet utan att klä på mig. Guldmedaljen låg där på bordet. Jag tog på mig den runt halsen, tittade i spegeln och frågade mig själv... Är jag fast med den här personen i resten av livet nu? Det var läskigt, säger Caitlyn Jenner till BBC.

Caitlyn Jenner: ”Många hatar dig”

Jenner började gå i terapi 1980 och planerade att genomgå en könsoperation innan sin 40-årsdag.

Hon klarade dock inte av att genomgå det förrän hon fyllt 65, efter en period där hon varit gift och fått två barn tillsammans med Kris Kardashian.

Nu har Caitlyn levt öppet som kvinna i fem år. Och på frågan om vad hennes största framgång i livet är svaret enkelt.

– Jag måste ju säga att jag värderar min identitet högre. Det var svårare. Jag tränade i 12 år för OS. Jag tränade i 65 för att kunna leva som kvinna. Det var inte alls lika accepterat. Alla älskade ju de olympiska spelen. Och många hatar dig efter att du genomgått en könskorrigering. Titta bara på alla Instagram-kommentarer. Det var otroligt mycket svårare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.