Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är det sant, har det synts på tv?”

Bianca Salming.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Börje Salming på läktaren.Foto: SVT
Foto: ULRIK PEDERSEN/CSM/REX/SHUTTERST / ULRIK PEDERSEN/CSM/REX/SHUTTERST REX FEATURES

BERLIN. Efter en godkänd första dag siktar Bianca Salming, 19, på att slå sitt personliga rekord under dag två av EM-sjukampen.

Från läktarhåll får hon extra stöd – av en maskot.

– Pappa måste hålla i den, då ger den mig tur, säger Salming och skrattar.

Det blev en aningen märklig start på sjukampen för Bianca Salming. Den 19-åringa jättetalangen svarade för ett säsongsbästa på 100 meter häck (14.69) och hoppades sen kunna samla ihop med rejält poäng i specialgrenen höjdhopp.

Men där hände något.

Efter att ha varit felfri hela vägen upp till 1,82 fick hon oväntade problem på 1,85. Hon hade höjden i varje försök, men på något sätt lyckades hon få med sig ribban ner varje gång.

Vid sista rivningen ropade hon ”fan!” så att det hördes hela vägen in i SVT:s sändning.

– Jag hade ju höjden, men tajmade bara fel. Det är det som är så frustrerande, säger Bianca Salming när SportExpressen träffar henne efteråt.

– Hade det varit dåligt rakt igenom hade det varit en annan sak, men jag hade ju höjden!

Fick oväntad hjälp

Efter höjdhoppet väntade en längre paus och då gjorde Salming ett oväntat drag. Hon hoppade på en golfbil utanför arenan och gasade mot sin träningskompis Helena Kolte som väntade utanför.

På Instagram kunde man följa det hela.

– Hon fixar alltid mitt hår och det ger mig en bra känsla. Jag är så van vid att hon gör det, så jag skyndade ut till henne, säger Bianca Salming och visar upp sina imponerande flätor.

Frisyren gav dock inget märkbart lyft när tävlingarna drog i gång igen. 13,41 i kula och 26.58 på 200 meter får betecknas som godkänt för Salming som nu hoppas kunna få till det under dag två, då längdhopp, spjut och 800 meter står på schemat.

– Målsättningen är att slå mitt personliga rekord (5 985 poäng). Åh, jag vill bara "persa". Nu måste jag öka lite!

– Det är bara att köra, det är inte omöjligt.

”Hade stolpe ut”

Stödet från läktarhåll är bästa möjliga i Berlin. Både familj och vänner finns på läktaren och i SVT:s sändning har man kunnat se pappa Börje Salming sitta och hålla upp en liten maskot varje gång det är dags för Bianca att tävla.

– Är det sant? Har den synts i tv?

Börje Salming på läktaren – med maskoten i fråga.Foto: SVT

Hon ler besvärat.

– Jag har haft den där för alltid, det har varit min maskot ända sen jag var liten. Men… nu är det inte jag som tar med den längre, utan det är mamma och pappa. Och det är pappa som måste hålla i den, mamma säger till honom hela tiden.

Förhoppningsvis ger den mer tur under fredagen.

– Ja, jag hade lite stolpe ut i inledningen här. Men jag försöker tänka positivt!

Bianca Salming ligger nu 25:a efter fyra grenar på totalt 3 388 poäng. Precis bakom henne ligger landslagskompisen Lisa Linnell som har samlat ihop 3 322 poäng.

Klockan 10.50 under fredagen fortsätter sjukampen.

 

SVT sänder alla tävlingar under friidrotts-VM i Berlin.

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018